Şanlıurfa Valisi Ayhan: “Devletimiz tüm imkanlarıyla halkımızın yanındadır”

Sel felaketinin ilk dakikalardan itibaren kriz masasını yöneten, ardından sahaya inip, arama kurtarma çalışmalarına refakat eden Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, “Devletimiz tüm imkanlarıyla halkımızın yanındadır. Kaybettiğimiz 17 canın telafisi yok. Onlara Allahtan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyorum. Vatandaşlarımızın yaralarının sarılması, bir an önce kentte normal hayata dönüş için olağanüstü çaba harcadık. Sel felaketinin izleri tamamen silininceye kadar bu çabalarımız sürecek” dedi.

 Felaketin ardından Şanlıurfa’ya gelen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebatı, Tarım Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na da eşlik ederek, felaketin yaşandığı yerlerde ilk ağızdan bilgi aktarımı yapan Vali Salih Ayhan, şunları söyledi:

“Sel felaketiyle devletimizin tüm kurumlarıyla teyakkuz haline geçtik. 4.239 belediye personeli, çeşitli illerimizden de takviye alan AFAD’ın 2 bin 642 mensubu, 2 bin 565 jandarma, 740 emniyet personeli 500’ün üzerinde Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu olmak üzere 10 binden fazla personelle sahada olduk. Yüzlerce araç ve iş makineleriyle sel mağduru vatandaşlarımızı yalnız bırakmamak için olağanüstü çaba harcadık. Şanlıurfa Büyükşehir ve merkez ilçe belediyelerimizin yanı sıra çevre illerimizden 40 civarında belediye aracı ve personeli de çalışmalara dahil oldu. Elbirliği ile sel felaketini en az hasarla atlatma çabasında olduk. Bu süreçte bizleri yalnız bırakmayan değerli bakanlarımıza şükran borçluyuz. Sahada gece gündüz çalışan tüm personeli de yürekten tebrik etmek istiyorum.”

Kente bir yılda düşen yağışın, 1,5 günde alındığını ve olağanüstü ve tahmin bile edilemeyen sel felaketinin maddi bilançosunun da ağır olduğuna dikkati çeken Vali Ayhan, 13 konutun ağır hasarlı ve yıkılma durumuna geldiğini, 317 işyeri ve çoğu pert durumda olmak üzere 812 aracın hasar gördüğünü, bin 499 eşyanın kullanılmaz hale geldiğini ifade etti.

Dünya mirası tarihi eserleri sınırlarında barındıran ve bu nedenle dünyanın gözü üzerinde olan Şanlıurfa’daki sel felaketinde tarihi değerlerin de etkilendiğini vurgulayan Vali Salih Ayhan, şunları kaydetti:

 “Arkeoloji ve Mozaik Müzelerimiz zarar gördü. Arkeoloji Müzesinin sergi alanında sıkıntı olmasa da alt kattaki depolarda, kazı alanlarından gelen envanterler bulunuyordu. Onların sel sularından kurtarılması için olağanüstü hassas davrandık.  Dikkatli bir çalışma yapıldı. Envanterinde problem yaşanmaması için maksimum hassasiyet gösterildi. Kurtarma çalışmaları, Kültür Müdürlüğümüz, ilgili hocalar, arkeologlar ve emniyetimizin gözetiminde kameralarla kayıt altında tutularak yapıldı.”

Hibya Haber Ajansı

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu