Özdemir: ‘Avukata şiddetin önüne geçilmesi elzemdir’
Mersin Barosu Başkanı Gazi Özdemir, avukatlara sırf mesleğini ifa etmesi sebebiyle yapılan baskı, tehdit, sözlü ve fiziki saldırılar inanılmaz boyutlara ulaştığına dikkat çekerek, “Avukata şiddetin önüne geçilmesi elzemdir. Yargının her türlü baskıdan uzak, tarafsız ve bağımsız yargılama faaliyetinde bulunmasının koşulları oluşturulmalıdır” dedi.
Anasayfa
ASAYİŞ
Özdemir: ‘Avukata şiddetin önüne geçilmesi elzemdir’
ASAYİŞ
Giriş Tarihi : 01-12-2021 12:04 Güncelleme : 01-12-2021 12:04
Özdemir: ‘Avukata şiddetin önüne geçilmesi elzemdir’
Mersin Barosu Başkanı Gazi Özdemir, avukatlara sırf mesleğini ifa etmesi sebebiyle yapılan baskı, tehdit, sözlü ve fiziki saldırılar inanılmaz boyutlara ulaştığına dikkat çekerek, “Avukata şiddetin önüne geçilmesi elzemdir. Yargının her türlü baskıdan uzak, tarafsız ve bağımsız yargılama faaliyetinde bulunmasının koşulları oluşturulmalıdır” dedi.
Özdemir: ‘Avukata şiddetin önüne geçilmesi elzemdir’
Mersin Barosu’nun kuruluşunun 97. yıldönümü nedeniyle Mersin Cumhuriyet Alanı’nda tören düzenlendi. Burada konuşma yapan Mersin Barosu Başkanı Gazi Özdemir, avukatlara sırf mesleğini ifa etmesi sebebiyle yapılan baskı, tehdit, sözlü ve fiziki saldırılar inanılmaz boyutlara ulaştığına dikkat çekerek, “Avukata şiddetin önüne geçilmesi elzemdir. Yargının her türlü baskıdan uzak, tarafsız ve bağımsız yargılama faaliyetinde bulunmasının koşulları oluşturulmalıdır” dedi.
CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Mersin Barosu yönetim kurulu üyeleri, avukatlar ve stajyer avukatların katılımıyla Cumhuriyet Alanı’nda gerçekleşen törende Mersin Barosu Başkanı Gazi Özdemir, Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından burada konuşma yapan Baro Başkanı Gazi Özdemir, burada yaptığı konuşmasında Baro’nun tarihçesi ve gelişimi hakkında bilgiler vererek, 1 Aralık 1924 tarihinde kurulan Mersin Barosu’nda, merkezde 16, Tarsus’ta 3, Silifke’de 1 olmak üzere toplam 20 kayıtlı avukat bulunuyordu. Mersin Barosu kurulduğu günden bugüne büyüyerek, şu anda baromuza kayıtlı 2900 avukatımız ve 318 stajyer avukatımız ile kocaman, güçlü bir aile olmuştur. Mersin Barosu fiziki mekânı, donanımı, verdiği hak ve hukuk mücadelesi ile Türkiye’de örnek ve öncü bir baro olmuş, topluma ve meslektaşlarımıza sunduğu hizmetlerle büyük başarılara imza atmış, bugünkü gurur verici başarısına kavuşmuştur” ifadesini kullandı.
“SAVUNMA MESLEĞİ ZOR SÜREÇTEN GEÇİYOR”
Mersin Barosu yönetimi olarak bayrağı devralarak, görevini hukukun üstünlüğü ve adalet çizgisinde sürdürmenin onurunu ve gururunu yaşadıklarını belirten Özdemir, avukatlık mesleğinin sorunlarını dile getirdi. Ülkemizde savunma mesleğinin zor bir süreçten geçtiğinin altını çizen Özdemir, “Avukatlık mesleğinin sorunları her geçen gün daha da büyümektedir. Birçok meslektaşımız, Mesleki faaliyetleri nedeniyle soruşturma ve kovuşturmaya maruz kalmakta, birçok meslektaşımız da tutuklu olarak yargılanmaktadırlar.
“AVUKATA ŞİDDETİN ÖNÜNE GEÇİLMESİ ELZEMDİR”
Avukatlara sırf mesleğini ifa etmesi sebebiyle yapılan baskı, tehdit, sözlü ve fiziki saldırılar maalesef inanılmaz boyutlara ulaşmıştır. Mesleğin icrası nedeniyle avukatlara yönelik saldırılarda, saldırganların çoğunlukla tutuksuz yargılanması, hak ettikleri şekilde cezalandırılmamaları nedeniyle; avukatı uyuşmazlığın tarafı gören zihniyetin, yeni saldırılarına sebep olmaktadır. Avukata şiddetin önüne geçilmesi elzemdir. Bilinmelidir ki, avukata yapılan her saldırı ve sindirme girişimi esasen halka, halkın adil yargılanma hakkına ve hukuk devletine yöneliktir. Yargının her türlü baskıdan uzak, tarafsız ve bağımsız yargılama faaliyetinde bulunmasının koşulları oluşturulmalıdır. Baroları bölücü düzenlemelerden derhal vazgeçilmelidir.
“AVUKATLARIN EKONOMİK SORUNLARININ ÇÖZÜMÜ İÇİN ACİL ADIM ATILMALIDIR”
Avukatların var olan ekonomik sıkıntısı, Covid -19 pandemisi nedeniyle daha da ağırlaşmıştır. Avukatların ekonomik darboğaza sürüklendiği, genç meslektaşlarımızın canlarına kıydığı haberleri yüreğimizi yakmaktadır. Ülkemizde hukuk fakültesi sayısının her geçen gün artması sebebiyle hukuk fakültelerinde eğitim kalitesinin düşmesi, avukatlık mesleğinin faaliyet alanının daraltılması gibi sorunlar, avukatlık mesleğini ekonomik olarak geriye götürmektedir. Avukatların ekonomik sorunlarının çözümü için acil adım atılmalıdır” şeklinde konuştu.
“SAVUNMA GÜÇLÜ OLAMAZSA, YARGI SİSTEMİNİN ADİL OLMASINDAN SÖZ EDİLEMEZ”
Avukatın, adil yargılanma hakkının, adaletin ve hukukun üstünlüğünün sağlanmasında, kişi hak ve özgürlüklerin korunmasında en büyük güvence olduğuna vurgu yapan Özdemir, “Eğer savunma güçlü olamazsa, yargı sisteminin adil olmasından söz edilemez. Yargı erkinin olmazsa olmazı bağımsız ve güçlü savunmadır. Baroların asli görevi mesleki sorunları çözmek, meslektaşlarımızın ve mesleğimizin geleceğini teminat altına almaktır. Mersin Barosu yönetimi olarak, mesleğimizin ve meslektaşlarımızın çözüm bekleyen sorunlarına çözüm bulmak için çaba sarf etmekten hiçbir zaman vazgeçmeyeceğiz. Büyük ve güçlü bir aile olan Mersin Barosu’nun her bir ferdiyle, yönetim kurulumuzla, tüm kurullarda görev alan meslektaşlarımızla ve diğer barolarımızla birlikte, mesleğimizin hak ettiği yere kavuşması için, sorunlarımızın aşılması için çalışıyoruz.
Mersin Barosu’nun kuruluşunun 97. yıldönümünü kutlar, baromuzun başarılarına katkı veren geçmiş dönem tüm baro başkanlarımıza, yönetim kurullarına, diğer kurullarda görev alan ve başarılarımıza destek veren tüm meslektaşlarımıza şahsım ve yönetim kurulumuz adına teşekkür eder, aramızdan ayrılanları rahmetle anar, saygılarımızı sunarım” diye konuştu.