Yenişehir’de toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimi
Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyinin (CEMR) “Avrupa Yerel Yaşamda Kadın – Erkek Eşitliği Şartı”na imza atan Yenişehir Belediyesi, bu kapsamda vereceği toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimi çalışmalarına başladı.
Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü tarafından verilen eğitim programına ilk olarak belediye meclis üyeleri, başkan yardımcıları ve müdürler katıldı.
Mersin Yenişehir Belediyesi, geçtiğimiz Kasım ayında Sabancı Vakfı Hibe Programı kapsamında Kadın Adayları Destekleme Derneği(KA.DER), Avrupa Yerel Demokrasi Derneği (ALDA) ve Edremit Belediyesi ortaklığıyla hayata geçirilen Yerel Yönetimlerde Kadınları Güçlendiriyoruz Projesi’ne katılmış ve Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, Avrupa Yerel Yaşamda Kadın – Erkek Eşitliği Şartı’nı imzalamıştı.
Yenişehir Belediyesi proje kapsamında toplumsal cinsiyet eşitliği eğitim çalışmalarına da başladı. Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğünün koordinesinde yapılacak eğitim dizisinin açılışına Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit de katıldı. Yenişehir Belediyesi Akademi Salonu’nda verilen eğitimin ilk aşamasında Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü uzmanları, belediye meclis üyelerine, başkan yardımcılarına ve birim müdürlerine bir sunum yaptı.
Başkan Özyiğit “Sözleşmeyi imzalamakla her şey bitmiyor”
Eğitimlerin açılışında konuşan Başkan Abdullah Özyiğit, “Yerel Yönetimlerde Kadınları Güçlendiriyoruz Projesi kapsamında Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi (CEMR) tarafından başlatılan ve yaşamın her alanında kadın ve erkek eşitliği için izlenebilecek somut yöntemler sunan Avrupa Yerel Yaşamda Kadın Erkek Eşitliği Şartı’nı imzaladık. Sözleşmeyi imzaladık ve gereğini yerine getirme konusunda bir çaba içerisindeyiz. Sözleşmeyi imzalamakla her şey bitmiyor, onunla alakalı bir emek var. Arkadaşlarımız da bu emeği veriyor” dedi.
Yenişehir Belediyesi olarak eşitlikçi davrandıklarını kaydeden Başkan Özyiğit, “Cinsiyet eşitliğine, insan temeli üzerine bakmak gerekiyor. Ben sürekli kadın olması noktasında çok doğru bulmuyorum, insan insandır ve hiçbir insan ‘ben kadınım’ diye üç adım öteye, hiçbir insan ‘ben erkeğim’ diye üç adım öne çıkma hakkına sahip değildir. Dolayısıyla bunun adı cinsiyet eşitliği. Kadın cinayetlerinden, kadının ezilmişliğine kadar yaşamın içerisinde o kadar çok kötü örnekleri var ki bu işin öznesinin kadın olmasını da çok yadırgamamak gerekir. Kadının siyasette de yönetimde de var olmasının güç olduğunu görüyoruz. Gerçekten de zor bir süreç. İşte bu çalışmalarla bu süreci daha demokratik, daha çağdaş bir hale getirmek bizim görevimiz. Bu çalışmaları bunun için gerçekleştiriyoruz. Tespitlerden çok neler yapacağımız önemli. Belediyemizde kadın- erkek eşitliği, cinsiyet eşitliği konusunda neler yapıyoruz. Bu konuda eşitlikçi davrandığımızı düşünüyorum. Yani ben birine görev ya da sorumluluk verme noktasında değerlendirirken cinsiyeti ile değerlendirmediğimi ifade etmek isterim. Bu nedenle de kadın müdürlerimiz, erkek müdürlerimizden fazla. Kadın başkan yardımcımız var. Emeği bilen, emeğe değer veren kadın meclis üyelerimiz var. Onlar da bize çok şey katıyor. Tüm dünyada kadın ve erkek kim eziliyorsa, onların ezilmemesi ve insanca yaşamı elde edinceye kadar mücadelemiz devam edecek.”
Yenişehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdür Vekili Deniz Şehitoğlu da kadın dostu kent oluşturma faaliyetlerini hayata geçirmek için toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimlerinin ilkini gerçekleştirdiklerini söyledi. Şehitoğlu, “ Bu eğitimlerin ilkini düzenlememize olanak tanıyan kıymetli Başkanımıza, değerli katılımcılara teşekkür ediyorum. Yolumuz çok uzun ama hep beraber üstesinden geleceğiz” dedi.
Öte yandan Yenişehir Belediyesi 17-18-19-20 Şubat tarihleri arasında ise vatandaşlara sertifikalı toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimleri de verecek. Farklı oturum seçeneklerinin yer alacağı eğitimlere katılmak isteyen vatandaşlar 0324 327 46 40 numaralı telefonu arayarak kayıt yaptırabilecek.