Şehitoğlu. ‘Basın meslek yasası çıkması artık kaçınılmaz olmuştur’

 

Mersin İnternet Gazeteciler Cemiyeti Başkanı A.Vahap Şehitoğlu, gazetecilerin dayanışma ve mücadele günü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Şehitoğlu, ‘Basın meslek yasası’nın çıkmasının artık kaçınılmaz olduğunu belirterek, ‘Meslek onuruyla, ilkeli ve tarafsız , kalemini satmayan, başkalarının kürkünün altına girmeyen, her koşulda büyük bir özveriyle görevini yapan tüm gazetecilerimizin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler dayanışma ve mücadele gününü kutluyorum’ dedi.

Medya sektörünün zor bir dönemden geçtiğini ifade eden Başkan Şehitoğlu mesajında  bağlı bulundukları en üst çatı olan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonunun görüşlerini aşağıda ki gibi deklere etti:

“Türk basını, gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen ‘Gazetecilik Meslek Yasası’na acilen ihtiyaç duymaktadır. Günümüzde böyle bir yasa olmayınca dileyen herkes, eğitimine ve bilgi birikimine bakılmaksızın “gazeteciyim” diyerek mesleğe başlayabilmektedir.
Gazetecilik mesleğinde bu çarpık durumu ortadan kaldırmak için, gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen “Gazetecilik Meslek Yasası” teknolojik gelişmeler de göz önüne alınıp günümüz koşullarına uygun olarak yeniden çıkarılmalıdır.

İnternet ağının hemen hemen her noktaya ulaşması ile birlikte, internet haberciliği büyük bir gelişim göstermiştir.
Bu konudaki yasal boşluğu, “Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” bir nebze de olsa doldurmuştur. Internet alanında faaliyet gösteren kurumsal haber sitelerinin düzenleme kapsamında basın kuruluşu statüsü kazanması, çalışanlarının da basın emekçisi olarak kabul edilmesi sevindiricidir.
Ancak, Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu tarafından bu konuda hazırlanan ve 13 Ocak’ta BİK Genel Kurulunda görüşülecek olan Resmi İlan ve Reklam Yönetmeliği taslağı, internet haber sitelerine ağır koşullar getirmektedir.

Beklentimiz, 13 Ocak’ta yapılacak Genel Kurul’da, taslağın değiştirilerek uygulanabilir hale getirilmesi yönündedir.”

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu