Sabah stratejisi

ECB dün beklentiler dahilinde faizleri 50 baz puan artırdı. Toplantı sonrasında konuşan Lagarde enflasyonla mücadele taahhüdünden taviz vermediklerini ve orta vadede enflasyonun %2 hedefine geri döndürülmesi konusunda kararlı olduklarını açıkladı. ABD’de ise First Republic Bank’ın 11 büyük bankadan 30 milyar dolarlık mevduat aldığı haberi piyasaları destekledi. Diğer taraftan, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ülkenin bankacılık sisteminin sağlam kalmaya devam ettiğini belirtti. Piyasalarda ise, Dow Jones ve S&P 500 %1,2 ve %1,8 yükseliş kaydederken, Nasdaq endeksindeki yükseliş %2,5 olarak gerçekleşti.

Avrupa’da piyasalar pozitifti. Euro Stoxx 50 endeksi %2,0 artış kaydetti. Yurtiçi tarafta BİST-100 ardışık 4 günlük düşüşün ardından dün %2,1 yükseliş kaydetti. Endekste kapanış 5.230’dan gerçekleşirken, işlem hacmi de 61,8 milyar TL ile görece zayıftı. BİST-100’deki 90 hissenin artıda kapattığı endekste, BIMAS, SISE ve KCHOL hisselerindeki yükselişler etkili oldu. Bugüne bakıldığında hem Amerikan hem Avrupa vadelileri artıda seyrediyor. Asya’da da piyasalar yeşil bölgede, Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi %1,6 artıda. Bu sabah BİST-100’ün güne hafif alıcılı bir açılış yapmasını bekliyoruz. Makro takvimde bugün yurtiçinde TCMB piyasa katılımcıları anketi takip edilecek. Ek olarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara’da Finlandiya Cumhurbaşkanı ile görüşecek. Yurtdışında, Avrupa Bölgesinde TÜFE, ABD’de ise sanayi üretimi, kapasite kullanımı ve güven endeksleri izlenecek. Bugün ayrıca, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türkiye için kredi notu değerlendirme raporunun açıklanması bekleniyor.


    

MAKROEKONOMİ

ABD tarafında, istihdam piyasası verilerinden, 11 Mart haftasına ilişkin haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları, 212 bin kişi seviyesinden 192 bin kişi seviyesine gerileyerek beklentilerin üzerinde düşüş sergileyerek düşük seviyelerdeki seyrini sürdürdü ve istihdam piyasasında sıkı görünümün korunduğuna işaret etti. Özellikle, söz konusu haftada yeni işsizlik maaşı başvurularında temmuz ayından bu yana görülen en büyük düşüş kaydedildi.

Avrupa tarafında, ECB’nin faiz kararı ve ECB Başkanı Lagarde’ın konuşması takip edildi. ECB, faizleri beklentilerle uyumlu olarak 50 baz puan artırdı, buna göre temel refinansman faiz oranını %3’ten %3,50’ye, marjinal borç verme faiz oranını %3,25’ten %3,75’e ve mevduat imkanı faiz oranını ise %2,50’den %3’e yükseltti. Karar metninde, gelecek toplantılarda faiz kararlarına yönelik sinyal verilmedi. Bunun yanında karar metninde, enflasyonun uzun bir süre çok yüksek seviyede kalacağının öngörüldüğü ve belirsizliğin, veri odaklı bir yaklaşım gerektirdiği belirtildi. Ayrıca son dönemde ABD’de gözlenen banka krizi ve yayılma endişelerine ilişkin olarak, Euro Bölgesi bankacılık sektörünün güçlü olduğu ve sermaye ve likiditesi ile dayanıklı durumda olduğu vurgulandı.

ECB Başkanı Lagarde ise, şu anda piyasalarda yaşanan gerilimi yakından takip ettiklerini, fiyat istikrarını sağlamak için gerekli adımları atmaya hazır olduklarını belirterek, Euro Bölgesi’ndeki bankacılık sektörünün çok güçlü ve likidite anlamında da herhangi bir sıkıntısı bulunmadığını vurguladı. Ayrıca Lagarde, Euro Bölgesi’ne likidite sağlamaları gerekmesi durumunda ellerinde araçlar bulunduğunu, özellikle para politikasının yumuşak geçişi için ellerinde araçların olduğunu ve bölgede fiyat istikrarı ve finansal istikrarı sağlamak için gerekli adımları atmaya hazır olduklarını söyledi.

  • Bunun yanında Lagarde, finansal piyasalarda yaşanan gerilimlerin, enflasyon ve büyümeye dair beklentilerini biraz değiştirebileceğini belirtti.
  • Ayrıca Lagarde, Euro Bölgesi’ne ilişkin büyüme beklentilerini 2023 yılı için yukarı yönlü revize ettiklerini ve bu durumun, enerji fiyatlarındaki gerileme ile ilgili olduğunu söyledi. Büyüme beklentilerini 2024 ve 2025 yılları için %1,6’ya aşağı yönlü revize ettiklerini, 2024 ve 2025 yılları büyüme beklentilerinin, parasal sıkılaşma nedeniyle daha önceki beklentilerinin biraz altında olduğunu ve enerji krizi yaşanmaması durumunda daha yüksek bir büyüme görebileceklerini belirtti.
  • Öte yandan Lagarde, enflasyonun uzun bir süre yüksek kalmaya devam edeceğini ve bu nedenle faiz oranlarını 50 baz puan artırmaya karar verdiklerini belirtti. Ayrıca enflasyona ilişkin olarak yukarı yönlü riskler söz konusu olduğunu, bunun da perakende fiyatlarını kısa vadede yukarı getirecek bir gelişme olabileceğini ifade etti.  Lagarde, fiyat baskılarının enerji fiyatlarındaki düşüşe karşın ağırlıklı olarak gıda fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle halen güçlü olduğunu vurguladı.

Yurt içinde ise, TCMB tarafından ocak ayı konut fiyat endeksi yayınlandı. Ocak ayı konut fiyat endeksinin aylık artış hızı %5,32’den %6,88 seviyesine hızlanırken, yıllık artış hızı ise %167,9’dan %153,1 seviyesine geriledi ve böylece eylül ayında ulaştığı rekor seviye olan %189,1 seviyesinden düşüşünü sürdürdü. Konut fiyatları reel olarak da yıllık %59,1 arttı.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, üretimin seyrine ilişkin olarak şubat ayı sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı verileri TSİ 16.15’te takip edilecek. Sanayi üretimi, üç aylık düşüşün ardından ocakta aylık bazda %0 oranında büyüme sergileyerek durağan seyretmişti. Kapasite kullanım oranı da ocakta %78,4’ten %78,3’e hafif gerilemişti. Şubat ayı PMI raporunda imalat sektörü firmalarının gelecek döneme ilişkin iyimserlik göstergesinin yükselişini sürdürmesinin işaret ettiği üzere imalat sektörünün önümüzdeki dönemde toparlanması beklenmekte. Bu kapsamda, şubatta sanayi üretiminin aylık bazda %0,2 artması ve kapasite kullanım oranının da %78,3’ten %78,4 seviyesine yükselmesi bekleniyor.

Ayrıca ABD’de mart ayına ilişkin Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi nihai verisi TSİ 17’de takip edilecek. Şubat ayına ilişkin Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi, 64,9’dan 67 seviyesine yükselmişti ve böylece geçen yılın ocak ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaşmıştı.

Bunun yanında, ECB’nin para politikasına da yön verecek olan enflasyon verilerinden, Euro Bölgesi’nde şubat ayı TÜFE nihai verileri TSİ 13’te takip edilecek. Öncü verilere göre, bölgede manşet TÜFE, aylık bazda üç aylık düşüşün ardından şubatta aylık %0,8 artışla beklentilerin üzerinde gelirken, yıllık bazda ise %8,6’dan %8,5 seviyesine hafif gerilemişti, beklentiler ise %8,3 seviyesine gerilemesi yönündeydi. Yıllık bazda manşet TÜFE ekim ayında %10,6 ile rekor seviyeye ulaşmıştı.

Ayrıca bugün OECD tarafından Ekonomik Görünüm Raporu yayınlanacak. Söz konusu raporda, küresel ekonomi ile bölgeler ve ülkeler bazında özellikle ekonomik büyüme ve enflasyona yönelik revizeler takip edilecek.

Yurt içinde ise, TSİ 10’da TCMB tarafından ocak ayı kısa vadeli dış borç istatistikleri yayınlanacak. Ayrıca TSİ 10’da TÜİK tarafından ocak ayı dış ticaret endeksleri yayınlanacak.

Öte yandan, TCMB tarafından mart ayı Piyasa Katılımcıları Anketi TSİ 10’da yayınlanacak. Bunun yanında Fitch’in, Türkiye ülke değerlendirmesini gece saatlerinde yayınlaması bekleniyor.

ŞİRKET HABERLERİ

Aksa Akrilik (AKSA, Sınırlı Pozitif): 17 Kasım 2022 tarihli Yönetim Kurulu kararı ile Aksa Egypt Acrylic Fiber Industry SAE’nin (“Aksa Egypt”) hisselerinin Wassilatex Spinning Company (“Wassilatex”)’ye satışına ilişkin olarak başlamış olan süreç sonunda, söz konusu hisselere ilişkin bedel olan 49,9mn LE tahsil edilmiştir. Aksa Egypt tarafından düzenlenen Genel Kurul ile Şirket’in Yönetim Kurulu değiştirilerek, Şirketin devri gerçekleştirilmiştir. Satış Sonucu Oluşan Kar/Zarar Tutarı: 5,2mn LE Kar (3,1mn TL)

Alarko Holding (ALARK, Sınırlı Pozitif): Bağlı Ortaklığı Alarko Tarım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi; faaliyet konusu jeotermal enerjiye dayalı seracılık olan Alsera Jeotermal Tarım Gıda Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nin 17,4mn TL nominal değerli 17,4mn adet hissesinin tamamını (%100) 76,4mn TL bedelle 16.03.2023 tarihi itibarıyla satın almıştır.

Coca-Cola İçecek (CCOLA, Sınırlı Pozitif ): Yönetim Kurulu’nun önceden pay başına brüt 2,83TL olan kay payı teklifi brüt 2,95TL olarak revize edilmiştir. Temettü verimi dünkü kapanış fiyatına göre %1,4 olarak hesaplanmaktadır.

Girişim Elektrik (GESAN, Nötr): Şirket, Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş. tarafından gerçekleştirilen ihaleye katılmış ve en avantajlı fiyatı vererek, ihalede 1. olmuştur. İhalede teklif edilen bedel KDV hariç 2,74mn USD’dir.

Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): THY’ye ait Teknik A.Ş, Hindistan’ın ikinci büyük havacılık şirketi ile davalık oldu. Habere göre, İngiltere ve Galler mahkemelerine başvuran Teknik A.Ş, Hintli şirketin aldığı ekipmanları geri vermediği için 14,5mn USD’lik dava açtı. Hintli şirket, kendisine karşı açılan benzer davaları kaybedip, borçları karşılığında şirketlere hisse satmayı önermişti. (Kaynak: Dünya)

SEKTÖR HABERLERİ

Borsa İstanbul: Borsa İstanbul Genel Müdürlüğünce; BIST 100, BIST 50, BIST 30, BIST Likit Banka, BIST Banka Dışı Likit 10, BIST Sürdürülebilirlik ve BIST Sürdürülebilirlik 25 endekslerinde 2023 yılı ikinci üç aylık dönemi için (01.04.2023-30.06.2023) ekli tabloda yer alan değişikliklerin yapılmasına karar verilmiştir. Ek için tıklayınız…

Öte yandan, Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında PENTA.E payları 17/03/2023 tarihli işlemlerden (seans başından) 14/04/2023 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecektir.

VBTS kapsamında MARKA.E ve VKING.E payları 17/03/2023 tarihli işlemlerden (seans başından) 14/04/2023 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar emir paketi tedbiri ile işlem görecektir. Emir paketi tedbiri, “piyasa emri ve piyasadan limite emir girişinin kısıtlanması”, “emir iptalinin, emir miktar azaltımı ile emir fiyat kötüleştirmesinin yasaklanması” ve “emir toplama bilgi yayınının kısıtlanması” uygulamalarını kapsamaktadır. İlgili payda halihazırda uygulanmakta olan ve VBTS kapsamında önceki aşamalarda tanımlanan tedbirler de (açığa satış ve kredili işlem yasağı ile brüt takas tedbirleri) emir paketi tedbirlerinin uygulandığı süre boyunca devam edecektir.

Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler, payın işlem gördüğü pazarın/platformun işlem kuralları, pazar değişimi veya diğer nedenlerle uygulanan işlem esaslarından ayrı olarak değerlendirilir. Buna göre VBTS tedbirleri diğer düzenlemeler veya kararlarla uygulamaya alınan işlem esaslarının geçerlilik süresinden ayrı olarak tedbir süresinin sonuna kadar uygulanmaya devam eder.

Konut: TCMB tarafından Ocak 2023 dönemine ilişkin Konut Fiyat Endeksi (KFE) verileri açıklandı. Buna göre, 2023 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre %6,9 oranında artan KFE, bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak %153,1, reel olarak ise %59,1 oranında artmıştır.

Sağlık: Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) anlaşmalı özel sağlık kurumlarına yaptığı ödemelere %10 ile %55 oranında artış yapıldı. Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı Reşat Bahat, maliyetlerin %100 yükseldiğini, söz konusu artışların özellikle yoğun bakımda yetersiz kaldığını belirtti. Kaynak: Bloomberg HT

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Çelebi Havacılık (CLEBI): Yönetim Kurulu, Hindistan’ın Yeni Delhi kentinde %99,9 oranında iştiraki bulunduğu, 25,7mn Hint Rupisi ödenmiş sermayeli, Celebi Airport Services India Private Limited’in Hindistan’daki stratejik büyüme planları çerçevesinde, başta Chennai Uluslararası Havalimanı olmak üzere hizmet verdiği yeni havalimanlarında büyüme planları doğrultusunda öngördüğü yatırımların gerçekleştirilmesi ve artan faaliyetlerinin finansmanı için ihtiyaç duyduğu 420mn Hint Rupisi tutarındaki öz kaynağın Hindistan’da tabi olunan yasal mevzuat dahilinde primli sermaye artışı yapmak suretiyle karşılanmasına karar vermiştir. Bu çerçevede, Şirket toplam 419,6mn Hint rupisi (yaklaşık 4,8mn EUR) ödeyecek ve şirketin sahip olduğu %99,9 oranındaki ortaklık payı korunacaktır.

Good-Year (GOODY): Şirketin Yönetim Kurulu küresel talebin bir sonucu olarak ve işletme sermayesini daha etkin bir şekilde yönetmek için; fabrikalardaki mevcut 7 gün kesintisiz çalışma programından 6 gün çalışma programına geçilmesine karar vermiştir. İzmit fabrikası için Haziran ayı içinde, Adapazarı fabrikası için de Temmuz ayında başlanması hedeflenen bu yeni çalışma modelinin 2023 yılının Aralık ayı sonuna kadar sürdürülmesi planlanmakta olup fabrikalarda belirtilen tarihler arasında pazar günleri üretim yapılmayacaktır.

Göltaş Çimento (GOLTS): 17.02.2023 tarihinde yapılan açıklama ile duruş bildiriminde bulunulan 2. fırın, planlı bakım çerçevesinde yapılan revizyon ve onarım işlerinin tamamlanması neticesinde faaliyete geçmiştir.

LDR Turizm (LIDER): Şirket S+Q Mart Kalite Güvenlik ile 24 ay süreli kiralama hizmet sözleşmesi imzalamıştır. İmzalanan sözleşme kapsamında toplam 11 adet araç kiralanmış, kiralama süresine göre sözleşme ciro büyüklüğü toplamının KDV hariç 2,7mn TL olduğu açıklanmıştır.

Maçkolik (MACKO): Şirket ile Türkiye’de yerleşik bir firma arasında, 2023 yılı için minimum 25mn TL + KDV gelir garantili reklam satış sözleşmesi imzalanmıştır.

Plastikkart (PKART): Şirket ile T.C. Ziraat Bankası arasında, toplam değeri 25,7mn EUR olan akıllı kart ve kişiselleştirme satış anlaşması imzalanmıştır. Söz konusu anlaşma kapsamında yapılacak sevkiyatların 3 yıl zarfında tamamlanması planlanmaktadır.

Vakıf GYO (VKGYO): Şirket 1.145mn TL olan çıkarılmış sermayesinin, 572,5mn TL bedelli (%50) ve 1.232,5mn TL bedelsiz artırılarak 2.950mn TL’ye yükseltilmesine karar vermiştir.
Öte yandan Şirket mülkiyetindeki, İstanbul İli, Sancaktepe İlçesindeki arsa üzerinde geliştirilmekte olan, 58,1bin m² kapalı inşaat alanına haiz, konut, ticari ve sosyal donatı alanlarından oluşan Sancaktepe Karma Projesi’nin inşaat yapı ruhsatı alınmıştır.

FAİZ PİYASALARI

Perşembe günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %8,50 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 50 milyar TL’lik (%8,50’den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 126 milyar TL oldu.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde yükselişler görüldü. Buna göre, kısa vadeli tarafta 25 baz puana yaklaşan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 50 baz puana varan yükselişler görüldü.

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ

Kaynak: Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu