Sabah stratejisi

Güçlü gelen veriler ve Fed Başkanı Powell’ın önceki gün yaptığı şahin açıklamalar risk iştahı üzerinde baskı oluşturmuştu. Diğer yandan, dün Fed’in faiz artış hızına ilişkin henüz bir karar verilmediğini söyleyen Powell’ın daha yumuşak tonda konuşması hafifletti. Bu sabah, S&P500 ile Euro Stoxx 50 vadelisi ve Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksindeki satışlar sınırlı. Paritelerde ise yatay hareketler gözleniyor. Şu aşamada yarın ABD’de açıklanacak tarım dışı istihdam rakamları ile önümüzdeki hafta takip edilecek enflasyon verisi öncesinde piyasalarda bekleme modu hakim olabilir. Yurtiçi tarafta ise siyasi gelişmeler ön planda kalmaya devam ederken, BIST100 dün kapanışa doğru bankalara gelen alımlar sonrasında günü %1,05 oranında primle tamamladı. Bankacılık endeksi (XBANK) ise %7,84 oranında yükseldi. Holding, Telekom ve Gıda öne çıkan diğer sektörler olurken, demir – çelik ve çimentolar baskı altında kalmaya devam etti. BIST100’ün bugüne ise pozitif bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. Olumlu teknik görüntüye bağlı olarak, endeksin gün içerisinde alıcılı seyretmesini ve önemli gözüken 5.500 seviyesinin üzerine yerleşmesini bekliyoruz.
 


    

Makroekonomi

ABD’de ADP özel sektör istihdam artışı, şubatta 242 bin kişi gelerek 200 bin kişi öngörülen beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Ocak ayı verisi ise 106 bin kişilik artıştan 119 bin kişilik artışa yukarı yönlü revize edildi. Detaylara bakıldığında, inşaat sektörü istihdamındaki 16 bin kişilik sınırlı düşüş hariç tüm sektörlerde istihdam artışı gözlendi. Açıklanan söz konusu veri, Fed’in faiz artışlarına karşın istihdam piyasasının sıkı görünümünü sürdürdüğüne işaret etti.

Bunun yanında, ABD’de ocak ayına ilişkin dış ticaret dengesi verisi açıklandı. Ocakta aylık bazda ihracat %3,4 artışla 257,5 milyar USD’ye yükselerek son dört ayın en yüksek seviyesine ulaşırken, ithalat ise aylık bazda %3 oranında artışla 325,8 milyar USD seviyesine yükselerek son üç ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşti. Böylece ocakta dış ticaret açığı aylık bazda 67,2 milyar USD’den 68,3 milyar USD seviyesine yükseldi. Söz konusu veriler, küresel ekonomik aktivitede ve ABD’de iç talepte toparlanma olduğuna işaret etti.

Öte yandan, Almanya’da sanayi üretimi, aralıkta aylık bazda %2,4 oranıyla beklentilerin üzerinde düşüş kaydetmesinin ardından ocak ayında aylık %3,5 oranında artış sergileyerek beklentilerin üzerinde toparlanma kaydetti, yıllık bazda düşüş hızı ise %3,3’ten %1,6’ya yavaşladı.

Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, şubatta 2,2 puanlık yükselişle 51,7 seviyesine yükseldi ve böylece altı aydır süren 50 eşik seviyesinin altındaki seyrini sonlandırdı ve ihracat pazarı koşullarında iyileşmeye işaret etti. Endeksteki iyileşmede, Avrupa ve ABD gibi önemli ihracat pazarlarındaki toparlanma işaretlerinin yanında, Orta Doğu’nun bazı bölgelerinde devam eden güçlü büyümenin etkili olduğu gözlendi.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, istihdam piyasası verilerinden 3 Mart haftasına ilişkin haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi izlenecek. Son açıklanan haftalık yeni işsizlik maaş başvuruları 190 bin kişi seviyesine gerileyerek düşük seviyelerdeki seyrini sürdürmüştü ve istihdam piyasasında sıkı görünümün korunduğuna işaret etmişti.

Ayrıca TSİ 18’de Fed Başkan Yardımcısı Barr’ın konuşması, Fed’in para politikasına yönelik, özellikle nihai faiz seviyesine ve faizlerin ne kadar süreyle yüksek seviyelerde tutulacağına yönelik verebileceği olası sinyaller yakından takip edilecek.

Diğer yandan, bugün TCMB tarafından haftalık DTH, rezerv ve sermaye hareketleri istatistikleri yayınlanacak.

  • Yurt içi yerleşiklerin dolarizasyon hareketine BDDK’nın yayınladığı günlük verilerden de bakıyoruz. 3 Mart haftasında toplam DTH miktarı 0,78 milyar USD (bireysel 0,60 milyar USD artış ve kurumsal 0,18 milyar USD artış) arttı. Toplam YP mevduatın toplam mevduat içerisindeki oranı %42,4’ten %42,2’ye geriledi. TL kredilerde haftalık %1,51 artış, YP kredilerde %0,06 artış, toplam kredilerde ise kur etkisinden arındırılmış bazda baktığımızda %1,07 artış görmekteyiz.
  • TCMB Analitik Bilanço verilerine göre, 3 Mart haftasında toplam rezervin azaldığını ve net rezervin ise arttığını hesaplamaktayız. İlgili haftada toplam rezervin 0,9 milyar USD azalışla 120,3 milyar USD seviyesine gerilediğini, net uluslararası rezervin ise 0,6 milyar USD artışla 20,8 milyar USD’ye geldiğini öngörmekteyiz.

 Şirket haberleri

Akbank (AKBNK, Nötr): 2 şirket ortağı sahip olduğu 50,9mn TL’lik nominal hisseyi borsada işlem gören tipe dönüşüm için MKK’ya kaydettirdi. Şirketin ödenmiş sermayesi 5.200mn TL seviyesinde bulunuyor. Buna göre MKK’ya kaydettirilen söz konusu hisseler, ödenmiş sermayenin %1’ini oluşturuyor. Süreçle ilgili yapılan açıklamada “Payların dönüşüm işlemlerini takiben kısa ve orta vadede borsada satışı söz konusu olmayıp, mevzuat tarafından öngörülen takvime uygun olarak, dönüştürülecek paylarla beraber sahibi olduğumuz AKBNK paylarının tamamının yatırımcısı olduğumuz serbest özel fonlara devri planlanmaktadır.” bilgisi de paylaşıldı.

Doğuş Otomotiv (DOAS, Nötr): İştiraki VDF Servis ve Ticaret AŞ’nin 6,5mn TL olan ödenmiş sermayesinin, 600mn TL nakit sermaye ilavesiyle 606,6mn TL’ye çıkartılmasına ilişkin Genel Kurul kararının İstanbul Ticaret Sicili Memurluğu’nca tescil edildiği şirkete bildirilmiştir. Şirkete ait % 48,789’lık iştirak payı oranı sermaye artırımı sonrasında da aynı kalmak üzere, artırılan nakdi sermayenin nominal bedel üzerinden 292,7mn TL’lik kısmı şirket tarafından karşılanacaktır.

Enka İnşaat (ENKAI, Sınırlı Pozitif): Şirketin Bechtel Infrastructure Holdings, Inc. ile eşit paylara sahip olduğu Bechtel ENKA UK 2 Limited, 08.03.2023 tarihinde Kuzey Makedonya`da, Kuzey Makedonya Devleti adına Ulaştırma ve İletişim Bakanlığı ile Koridor 8 (Tetovo – Gostivar – Bukojcani ve Trebenista – Struga – Kjafasan) ve 10d (Prilep – Bitola) Otoyol inşaatına ilişkin anlaşma imzalamıştır. Toplam 109 kilometre ve 1,32 milyar EUR tutarlı proje 2027 yılının sonunda tamamlanacaktır.

Halkbank (HALKB, Nötr): Banka Yönetim Kurulu tarafından yurtiçinde 15 milyar Türk Lirası’na kadar farklı tür ve vadelerde bir veya birden fazla defada halka arz edilerek veya halka arz edilmeksizin tahsisli olarak veya nitelikli yatırımcılara satış yoluyla Varlık Teminatlı Menkul Kıymet (VTMK), İpotek Teminatlı Menkul Kıymet (İTMK) veya benzeri türden borçlanma araçlarının ihraç edilmesi süreçleri kapsamında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Sermaye Piyasası Kurulu ve diğer merciler nezdinde gerekli başvuruların yapılması ve gerekli tüm işlemlerin yürütülmesi hususlarında Genel Müdürlük Makamı yetkilendirilmiştir.

Smart Güneş Enerjisi (SMRTG, Sınırlı Pozitif): Şirketin %100 bağlı ortaklığı olan Smart Güneş Enerji Ekipmanları ile yurt içinde yerleşik bir müşterisi arasında KDV hariç toplam 156,3mn TL karşılığı tutarda Güneş Enerjisi Santrali projesine ilişkin tedarik ve kurulum sözleşmesi imzalanmıştır.

Şişe Cam (SISE, Sınırlı Pozitif): Şişecam Yönetim Kurulu toplantısında, Tarsus’ta yatırımı devam eden ve 2025 yılında devreye girmesi hedeflenen yeni düzcam tesisi arazisi içinde, bu tesisin hammadde ihtiyacına cevap verecek 490 Bin ton/yıl üretim kapasiteli yeni bir kum hazırlama tesis yatırımı yapılmasına ve ayrıca Mersin’de yer alan mevcut kalker ve dolomit işleme tesisinde 165 Bin ton/yıl düzeyinde bir kapasite artışı gerçekleştirmesine karar verilmiştir. Tarsus’ta devam eden yeni düz cam ve buzlu cam yatırımlarının devreye girmesiyle birlikte üretim süreçleri için yakın ve sürdürülebilir kaynak sağlamak ve tedarik zinciri kaynaklı riskleri henüz ortaya çıkmadan bertaraf etmek hedefiyle, yapılması planlanan yeni kum hazırlama tesisinin 490 Bin ton/yıl üretim kapasitesine sahip olması ve mevcut Mersin dolomit kalker hazırlama tesisinin kapasitesinin ise yapılacak kapasite artışı ertesinde yıllık 655 Bin tona ulaşması öngörülmektedir. İlgili yatırımların toplam yatırım tutarı yaklaşık 1,5 Milyar TL (82 Milyon ABD Doları) olup, her iki yatırımın da 2024 yılı sonuna doğru tamamlanması hedeflenmektedir.

Ülker Bisküvi (ULKER, Nötr): Şirket’in Nisan 2023’de vadesi gelen 375 milyon ABD doları sendikasyon kredisinin geri ödenmesinin finanse edilmesi, finansal istikrarının,  kısa ve orta vadedeki stratejilerinin güçlendirilmesi amacıyla, Şirket ile Bank of America, Coöperatieve Rabo Bank U.A. ve Emirates NBD Bank Capital Limited’in liderliğinde, JPMorgan Chase Bank, N.A. ve Sharjah Islamic Bank PJSC’nin katılımı ile 5 uluslararası bankayla  35 milyon USD ve 150 milyon EURO’luk sendikasyon dilimleri  olarak toplam 195 milyon ABD Doları tutarında sendikasyon anlaşması imzalanmıştır. Söz konusu kredi, 3 yıl vadeli ve %20’si murabaha olan şirketin sürdürülebilirlik bağlantılı ilk kredisidir.

Sektör haberleri

Enerji: Rekabetçi piyasa oluşturulması için doğalgaz ithalatına hem BOTAŞ hem özel sektör için serbestlik getirmeyi amaçlayan kanun teklifi TBMM’ye getirildi. Yürütme ve yürürlülük dahil 24 maddeden oluşan “Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, AK Parti vekillerinin imzalarıyla bugün TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Kanun teklifi genel gerekçesinde “Türkiye doğalgaz piyasasında alım satım yapacak yerli ve yabancı şirketlerin güven duyacağı, objektif kurallara göre işletilen rekabetçi bir piyasa oluşturulması hedefleniyor” denildi. Kaynak: Ekonomim

Kurumlar Vergisi Kanun Teklifi: Kamuya olan borçların yapılandırılmasını da içeren kanun teklifine, Kahramanmaraş merkezli depremlerin oluşturduğu etkilerin giderilmesine yönelik maddeler eklendi. Buna göre, depremin yarattığı yıkımı onarmak amacıyla kurumlar vergisi mükelleflerine verilen vergi teşviklerine bir kereye mahsus yüzde 10 kesinti yapılacak.

Kurumlar vergisi mükellefleri tarafından 2022 yılına ilişkin kurumlar vergisi beyannamesinde gösterilmek suretiyle, kurum kazancından indirim konusu yapılan istisna ve indirim tutarları ile indirimli kurumlar vergisine tabi matrahları üzerinden, dönem kazancı ile ilişkilendirilmeksizin yüzde 10 oranında; kurumlar vergisi istisnaları ile yurtdışından elde edilen ve en az yüzde 15 oranında vergi yükü taşıdığı tevsik edilen istisna kazançlar üzerinden ise yüzde 5 oranında tek seferlik vergi alınacak.  Depremden etkilenen 11 il ile Sivas’ın Gürün ilçesindeki kurumlar vergisi mükellefleri kapsam dışında tutulacak. Kaynak: Bloomberght

Diğer şirket haberleri

Consus Enerji İşletmeciliği (CONSE): Şirket 4Ç2022’de 27,8mn TL ana ortaklık net dönem zararı açıklamıştır. Bir önceki yılın aynı döneminde ise 10,5mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydedilmişti. Yılın dördüncü çeyreğinde şirketin satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %11,5 oranında azalarak 107,2mn TL olmuştur. Brüt kar ise yıllık %79,3 oranında gerileyerek 9,7mn TL olmuştur. Operasyonel giderleri aynı dönemler itibarıyla %113,3 oranında artmış ve 12mn TL olmuştur. Şirket’in FAVÖK’ü de 4Ç2021’e göre %72,2 oranında azalarak 14,6mn TL olmuştur. Finansman tarafında 23,1mn TL net finansman gideri oluşan Şirket’in son olarak 4,2mn TL’lik vergi gideri sonrasında ana ortaklık net dönem zararı 27,8mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Dördüncü çeyrek kar rakamıyla birlikte 2022 yılında, Şirket’in ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %42,3 oranında artarak 47mn TL olarak gerçekleşmiştir.

MLP Sağlık (MPARK): Şirket 2022 yılının 4. çeyreğinde 580,8mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştır. Bir önceki yılın aynı döneminde ise şirket 125,4mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti. Yılın dördüncü çeyreğinde şirketin satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %67,7 oranında artış göstererek 2.944mn TL olurken brüt kar yıllık %75,2 oranında yükselerek 890,4mn TL’ye çıkmıştır. Şirketin operasyonel giderleri aynı dönemler itibarıyla %22,5 oranında artmış 302,8mn TL’ye yükselmiştir. Şirket bu dönemde diğer faaliyetlerinden 39,4mn TL gider kaydederken net faaliyet karı da %114,1 oranında artarak 548,3mn TL olarak gerçekleşmiştir. 4Ç2022’de Şirket, sabit kıymet satış zararı kaynaklı 57,4mn TL yatırım faaliyetlerinden gider kaydederken, finansman tarafında 225,8mn TL gider oluşmuştur. Son olarak Şirketin 330,2mn TL vergi geliri sonrası net dönem karı 580,8mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Dördüncü çeyrek kar rakamıyla birlikte Şirket’in 2022 yılı ana ortaklık net dönem karı 1.619mn TL olmuştur. Geçen yılın aynı döneminde Şirket, 290,4mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti.
 
Orge Enerji Elektrik (ORGE): Şirket 4Ç2022’de 138,8mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştır. Bir önceki yılın aynı döneminde ise Şirket’in ana ortaklık net dönem karı 48,9mn TL idi. Satış gelirleri geçen yılın dördüncü çeyreğine göre %97,9 oranında artarak 226mn TL olarak gerçekleşirken brüt kar aynı dönemler itibarıyla %177,8 oranında artarak 99,7mn TL’ye ulaşmıştır. Brüt kar marjı ise 12,7 puan artarak %44,1 olmuştur. Operasyonel giderler aynı dönemde 6,2mn TL olarak gerçekleşmiştir. 4Ç22’de Şirket’in diğer faaliyetlerinden 3,2mn TL net gelir oluşurken, faaliyet karı 96,8mn TL’ye (4Ç21: 13,8mn TL) yükselmiştir. Şirket’in FAVÖK’ü ise aynı dönemde %178,8 oranında artarak 93,8mn TL’ye ulaşmıştır. Bu çeyrekte Şirket’in yatırım faaliyetlerinden 51,2mn TL’lik gelir oluşmuştur. 8,8mn TL’lik vergi gideri ardından Şirket’in dördüncü çeyrek ana ortaklık net dönem karı 138,8mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Dördüncü çeyrek karı sonrasında Şirket’in 2022 yılı ana ortaklık net dönem karı 309,6mn TL olmuştur. 2021 yılında ise  Şirket, 104mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştı.

Fonet Bilgi Teknolojileri (FONET): Tunceli İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan 36 ay süreli Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi Alımı ihalesini 5,9mn TL bedel ile Şirket kazanmıştır. Yasal itiraz süreci beklenmekte olup akabinde sözleşme imzalama aşamasına geçilecektir.

Tuğçelik Alüminyum (TUCLK): Şirket, Eldor Elektronik Ve Plastik Malzemeleri Üretim ile elektrikli araçlar için Alüminyum HPDC parça tedarikini sağlamak üzere 11,8mn EUR tutarında çerçeve anlaşma imzalamıştır. Anlaşmanın süresinin 7 yıl olduğu, 01.03.2024 tarihinde üretimine başlanacağı açıklanmıştır.

Faiz piyasaları

Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %8,50 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 30 milyar TL’lik (%8,50’den, 6 gün vadeli) ve 42 milyar TL’lik (%8,50’den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 187 milyar TL oldu. 

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde yükselişler görüldü. Buna göre, kısa vadeli tarafta 25 baz puana varan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 40 baz puana yaklaşan yükselişler görüldü. 
 

Günlük özel piyasa verileri

Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu