Sabah stratejisi

Dün ABD’de önümüzdeki dönemdeki çip satışlarıyla ilgili güçlü beklentiler ve bankacılık krizine ilişkin endişelerin azalması piyasalara olumlu etki etti. Endekslere bakıldığında, Dow Jones ve S&P 500 %1,0 ve %1,4 yükseliş kaydederken, Nasdaq endeksi %1,8 artıda kapattı. Avrupa’da piyasalar pozitifti. Euro Stoxx 50 endeksi %1,5 yükseldi. Yurtiçi tarafta BİST-100 gün içinde 4.753 seviyesine kadar düşüş kaydettikten sonra kayıplarını telafi etti ve günü %2,7 artıda kapattı. Endekste kapanış 4.943’den gerçekleşirken, işlem hacmi de 56,6 milyar TL’yi gösterdi. BİST-100’deki 77 hissenin pozitif bölgede kapattığı endekste, SASA, THYAO ve TUPRS hisselerindeki yükselişler etkili oldu. EUREN, AYDEM ve GWING endeksten negatif ayrıştı. Bugüne bakıldığında Amerikan vadelileri karışık, Avrupa vadelileri ise artı bölgede seyrediyor. Asya’da da piyasalar yatay, Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi %0,2 artıda. Bu sabah BİST-100’ün güne yatay bir açılış yapmasını bekliyoruz. Makro takvimde bugün yurtiçinde ekonomik güven endeksi ile PPK toplantı özeti açıklanacak. Avrupa Bölgesinde tüketici güven endeksi, Almanya’da TÜFE verileri izlenecek. ABD’de ise 4. çeyrek büyümesi ve çekirdek kişisel tüketim harcamaları verisi takip edilecek. Ek olarak, akşam saatlerinde FOMC üyesi Barkin ve Hazine Bakanı Yellen’ın konuşmaları da dinlenebilir.
 


    

Makroekonomi

ABD tarafında, konut piyasası verilerinden, satış sözleşmesi yapılmış fakat tapu devri henüz gerçekleşmemiş konut sayısını gösteren bekleyen konut satışları, şubat ayında düşüş beklentilerine karşın aylık %0,8 oranında artış sergiledi, bununla birlikte artış hızı ocaktaki aylık %8,1 oranındaki artışa göre önemli ölçüde yavaşladı.

Ayrıca Almanya’da tüketici güveni göstergelerinden nisan ayına ilişkin GfK tüketici güveni verisi -30,6’dan -29,5 seviyesine yükselerek art arda altıncı ayda artarak toparlanmayı sürdürdü ve böylece temmuz ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Özellikle, Almanya’da enerji krizine ve sert resesyona yönelik endişelerin yatışmasının etkisiyle tüketici güveninin toparlanmasını sürdürmesi bekleniyor.
 
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, geçen yılın son çeyreğine ilişkin yıllıklandırılmış çeyreklik bazda GSYH büyüme nihai verisi TSİ 15.30’da takip edilecek. ABD’de yılın birinci çeyreğinde yıllıklandırılmış çeyreklik bazda GSYH, %1,6 oranında daralmasının ardından ikinci çeyrekte %0,6 oranında daha ılımlı oranda daralma kaydetmişti. Üçüncü çeyrekte ise ülke ekonomisinin yıllıklandırılmış çeyreklik bazda büyümesi güçlü özel tüketim harcamalarının etkisiyle %3,2 seviyesinde gerçekleşmişti. Geçen yılın son çeyreğinde ise, yüksek seyreden enflasyon ve Fed’in faiz artışlarıyla sıkılaşan finansal koşulların etkisiyle yıllıklandırılmış çeyreklik bazda büyüme hızı %2,9’dan %2,7 seviyesine aşağı yönlü revize edilmişti. Geçen yılın son çeyreğinde, söz konusu aşağı yönlü revizyonda, konut dışı sabit yatırımlarda yapılan yukarı yönlü revizyona karşın tüketici harcamalarındaki aşağı yönlü revizyon etkili olmuştu.

Öte yandan, Fed’in önemli bir enflasyon göstergesi olarak takip ettiği yıllıklandırılmış çeyreklik bazda kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endekslerinin (çekirdek dahil) geçen yılın son çeyreğine ilişkin nihai verileri TSİ 15.30’da açıklanacak. Yıllıklandırılmış çeyreklik bazda PCE fiyat endeksi, geçen yılın son çeyreğinde %3,2’den %3,7’ye yukarı yönlü revize edilirken, çekirdek PCE fiyat endeksi ise %3,9’dan %4,3 seviyesine yukarı yönlü revize edilmişti.

Ayrıca ABD’de istihdam piyasası verilerinden, 25 Mart haftasına ilişkin haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi TSİ 15.30’da izlenecek. Son açıklanan haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi, hafif yükseliş beklentilerine karşın 191 bin kişi seviyesine gerileyerek düşük seviyelerdeki seyrini sürdürmüştü ve istihdam piyasasında sıkı görünümün korunduğuna işaret etmişti.

Bunun yanında, TSİ 19.45’te Richmond Fed Başkanı Barkin’in ve Boston Fed Başkanı Collins’in konuşmaları, Fed’in para politikasına yönelik olası yeni sinyaller bakımından yakından takip edilecek.

Diğer yandan, ECB’nin para politikasına da yön verecek olan enflasyon verilerinden, Almanya’da mart ayı TÜFE öncü verisi TSİ 15’te takip edilecek. Almanya’da şubat ayında manşet TÜFE’nin aylık artış hızı %1’den %0,8’e yavaşlamakla birlikte beklentilerin üzerinde gelirken, yıllık bazda ise %8,7 seviyesinde yatay seyretmişti ve böylece ekim ve kasım aylarında ulaşılan %8,8 seviyesindeki rekor seviyeye yakın gerçekleşmişti, beklentiler ise %8,5 seviyesine yavaşlaması yönündeydi. Şubatta AB uyumlu TÜFE’nin artış hızı ise %0,5’ten %1’e yükselerek beklentileri aşarken, yıllık bazda ise %9,2’den %9,3 seviyesine yükselmişti, beklentiler ise %9 seviyesine yavaşlaması yönündeydi. Almanya’da martta ise manşet TÜFE’nin aylık artış hızının %0,8’den %0,7’ye yavaşlaması ve yıllık bazda ise %8,7’den %7,3 seviyesine gerilemesi bekleniyor.

Ayrıca Euro Bölgesi’nde mart ayına ilişkin tüketici güveni nihai verisi TSİ 12’de takip edilecek. Euro Bölgesi’nde mart ayı tüketici güveni öncü verisi, 0,1 puan hafif düşüşle -19,2 seviyesine gerilemekle birlikte bir yıldan fazla sürenin en yüksek seviyelerine yakın seyrini sürdürmüştü.

Yurt içinde ise, TSİ 10’da TÜİK tarafından mart ayı ekonomik güven endeksi verisi yayınlanacak. Sektörel güven endeksleri mart ayında karışık bir görünüm sunmuştu. Martta hizmet sektörü ve reel kesim güven endeksleri artarken, perakende ticaret ve inşaat sektörleri güven endeksleri ise gerilemişti. Tüketici güven endeksi de martta düşüş kaydetmişti.  Martta güven endekslerinin aylık bazda seyrine baktığımızda, hizmet sektörü %1,1 ve reel kesim %1,7 artış sergilerken, perakende ticaret %4,4, inşaat sektörü %1,5 ve tüketici güven endeksi ise %2,9 düşüş kaydetmişti. Güven endekslerinin alt kalemleriyle hesaplanan ekonomik güven endeksinin ise mart ayında 99,05’ten 98,82’ye gerilediğini ve iyimserlik eşik değerinin altında kalmaya devam ettiğini hesaplamaktayız.

Ayrıca TSİ 14’te TCMB’nin geçen haftaki PPK toplantısına ilişkin özeti yayınlanacak. TCMB son toplantısında politika faizini %8,50 seviyesinde sabit tutmuştu. Kurul, depremin 2023 yılının ilk yarısındaki etkilerini yakından takip edeceğini ve depremin yol açtığı arz-talep dengesizliklerinin enflasyon üzerindeki etkilerini yakından izlediğini yinelerken, para politikası duruşunun fiyat istikrarı ve finansal istikrarı koruyarak deprem sonrası gerekli toparlanmayı desteklemek için yeterli olduğu görüşünü korumaktaydı. Ayrıca Kurul’un, ”yaşanan felaketin etkilerinin en düşük seviyelere indirilmesi ve gerekli dönüşümün desteklenmesi amacıyla uygun finansal koşulların oluşmasını önceliklendireceği” ifadesi yinelenmişti. Bunun yanında, sanayi üretiminde yakalanan ivmenin ve istihdamdaki artış trendinin sürdürülmesi açısından finansal koşulların destekleyici olmasının deprem sonrasında daha da önemli hale geldiği belirtilerek, destekleyici finansal koşulların deprem sonraki süreçte sürmesinin öneminin arttığına işaret edilmekteydi. 
 
Diğer yandan, bugün TCMB tarafından haftalık DTH, rezerv ve sermaye hareketleri istatistikleri yayınlanacak.

  • Yurt içi yerleşiklerin dolarizasyon hareketine BDDK’nın yayınladığı günlük verilerden de bakıyoruz. 24 Mart haftasında toplam DTH miktarı 1,02 milyar USD (bireysel 1,32 milyar USD artış ve kurumsal 0,30 milyar USD düşüş) arttı. Toplam YP mevduatın toplam mevduat içerisindeki oranı %41,3’ten %41,1’e geriledi. TL kredilerde haftalık %1,58 artış, YP kredilerde %0,45 artış, toplam kredilerde ise kur etkisinden arındırılmış bazda baktığımızda %1,24 artış görmekteyiz.
  • TCMB Analitik Bilanço verilerine göre, 24 Mart haftasında toplam ve net rezervin azaldığını hesaplamaktayız. İlgili haftada toplam rezervin 2,1 milyar USD azalışla 124,8 milyar USD seviyesine gerilediğini, net uluslararası rezervin ise 0,8 milyar USD azalışla 19,2 milyar USD’ye geldiğini öngörmekteyiz.

Şirket haberleri

Galata Wind Enerji (GWIND, Nötr): Şirket’in Yönetim Kurulu, hisse başına brüt 0,51TL (net 0,46TL) kar payı dağıtım teklifini Genel Kurul onayına sunma kararı almıştır. Teklif edilen nakit kar payı hak kullanım tarihi 31 Mayıs’tır. Son kapanış değerine göre temettü verimi %2,9 olarak hesaplanmaktadır.

Girişim Elektrik Sanayi (GESAN, Sınırlı Pozitif): Şirket’in %70 bağlı ortaklığı Europower Enerji Estonya’da yerleşik bir firmadan ‘Muhtelif güçte ve sayıda Dağıtım Trafosu” tedariki için sipariş almıştır. Sipariş bedeli 858bin EUR’dur. (Güncel Euro/TL kuru ile sipariş bedeli 17,8mn TL’dir.)
 
Kızılbük GYO (KZBGY, Sınırlı Pozitif): Marmaris’te bulunan Sinpaş Kızılbük Thermal Wellness Resort projesinde 01.01.2023 – 29.03.2023 tarihleri arasında 1.296 adet devremülkün satışı gerçekleştirilmiş olup, bu satışlardan 311,6mn TL ön satış cirosu elde edilmiştir. Projede bugüne kadar toplam 19.299 adet devremülk satışı gerçekleştirilmiş olup sözleşmesi yapılmıştır. Yapılan devremülk satışlarına ilişkin toplam KDV hariç 2.794mn TL ön satış cirosu elde edilmiştir.

Koza Altın (KOZAL, Sınırlı Pozitif): Şirketin Türkiye’de maliki olduğu 43 adet gayrimenkullerden elde edilen kira gelirlerinin, şirketin esas faaliyetlerine katkısının az olması (%0,01) ve nakit akışında sağladığı faydanın yapılan giderlere göre düşük kalması nedeniyle, atıl ve faaliyet dışı gayrimenkullerin nakde dönüştürülerek şirket faaliyetlerinin finansmanına özgülenmesi, verimsiz aktiflerin yatırıma dönüştürülmesiyle verimliliğin ve karlılığın artırılması amacıyla, SPK lisanlı Smart Kurumsal Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık A.Ş. ve Rehber Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık A.Ş.’nin hazırlamış olduğu değerleme raporuna istinaden, net defter değeri 30.429.997 TL olan gayrimenkullerin, 368.225.000 TL toplam satış bedeli üzerinden, Koza – İpek Holding A.Ş.’ye satılmasına, her iki şirketin Yönetim Kurulu’nun yazılı talebine istinaden,  29.03.2023 tarihinde Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Fon Kurulu karar vermiştir.

Ayrıca, Şirketin İngiltere’de maliki olduğu 5 adet gayrimenkullerden kira geliri elde etmemesi, şirketin faaliyetlerine katkısının olmaması nedeniyle, atıl ve faaliyet dışı gayrimenkullerin nakde dönüştürülerek şirket faaliyetlerinin finansmanına özgülenmesi, verimsiz aktiflerin yatırıma dönüştürülmesiyle verimliliğin ve karlılığın artırılması amacıyla, SPK lisanlı Smart Kurumsal Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık A.Ş.’nin hazırlamış olduğu değerleme raporuna istinaden, net defter değeri 75.807.897 TL olan gayrimenkullerin, 497.400.943,56 TL (21.102.600 GBP) toplam satış bedeli üzerinden, Koza – İpek Holding A.Ş.’ye satılmasına, her iki şirketin Yönetim Kurulu’nun yazılı talebine istinaden, 29.03.2023 tarihinde Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Fon Kurulu karar vermiştir.

Smart Güneş Enerjisi (SMRTG, Sınırlı Pozitif): Şirketin %100 bağlı ortaklığı olan Smart Güneş Enerji Ekipmanları ile yurt içinde yerleşik bir müşterisi arasında güneş paneli satışı işine istinaden KDV hariç toplam 41,9mn TL karşılığı tutarda yurt içi satış sözleşmesi imzalanmış ve sözleşmeye ilişkin tahsilat gerçekleşmiştir.

Şişecam (SISE, Sınırlı Negatif): Şirketin dün gerçekleştirilen Genel Kurul toplantısında Yönetim Kurulu’nun önceden teklif etmiş olduğu pay başına brüt 0,98TL kar payı önerisi yerine brüt 0,69TL (net 0,62TL) kabul edilmiştir. Dünkü kapanış fiyatına göre temettü verimi %1,6 olarak hesaplanmaktadır.

Ayrıca, Şişecam Ciner Grubu’nun 12mn USD karşılığında ABD’deki Stockton liman projesine %50 oranında ortak olacağını açıkladı. Şirket yaptığı açıklamada ABD’nin Kaliforniya eyaletinde kurulacak olan limanın farklı coğrafyalarda büyüme ve tedarik zincirinin güvenliğe alınması konularında stratejik öneme sahip olduğunu belirtti. Limanın 2027’de devreye alınması ve 2029 yılında 5mn ton ile tam kapasiteye ulaşacak.

Sektör haberleri

Bankacılık: Döviz yükümlülüğü olan tüzel kişilerin döviz veya Türk Lirası cinsinden mevduat ve katılma hesaplarına sağlanacak destek Resmi Gazete’de yayımlandı. Döviz kredisi olan şirketlere 1 ay vadeli bağlanabilen KKM düzenlemesi geldi. Vade başında döviz bozan firma, vade sonunda yine aynı döviz kadar TL alabilecek.

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, Döviz yükümlülüğü olan yurt içi yerleşik tüzel kişilerin bankalarda mevcut olan ABD doları, Euro ve İngiliz sterlini cinsinden döviz tevdiat hesabı ve döviz cinsinden katılım fonu hesabı bakiyeleri, hesap sahibinin talep etmesi halinde vade başı kuru üzerinden Türk lirasına çevrilir. Bankanın bu işlem sonucunda elde ettiği döviz, vade başı kuru üzerinden Merkez Bankası tarafından satın alınır ve karşılığı Türk lirası ilgili bankaya aktarılır. Banka tarafından yurt içi yerleşik tüzel kişiler için 1 aydan az olmamak üzere Merkez Bankasınca belirlenecek vadelerde Türk lirası mevduat veya katılma hesabı açılır. Kaynak: Bloomberght

Diğer şirket haberleri

Akfen Yenilenebilir Enerji (AKFYE): Şirket’inn halen yatırım aşamasında bulunan, yatırımlarının tamamlanması ile portföyüne dahil olacak projelerdeki son durum hakkında güncel bilgi aşağıda yer almaktadır.

Hibrit Projeler: Akfen Yenilenebilir Enerji, 6 adet lisanlı rüzgar projesinde ve 1 adet HES projesinde yardımcı kaynak olarak güneş enerjisi santrali başvurusunda bulunmuştur. Toplam müracaat edilen elektriksel hibrit kapasitesi 95,42 MWe’dir. TEİAŞ ve EPDK tarafından müracaatlarımız uygun görülerek talep ettiğimiz kapasite lisanslarımıza işlenmiştir.  Gelinen son noktada;
– Üçpınar RES 40,02 MWe hibrit GES projesinin bütün izinleri tamamlanmış olup, inşaata hazır hale getirilmiştir. 2023 yılında yatırıma başlanması planlanmaktadır.
– Hasanoba RES 12,68 Mwe hibrit GES projesinin bütün izinleri tamamlanmış olup,  inşaata hazır hale getirilmiştir. 2023 yılında yatırıma başlanması planlanmaktadır.
– Denizli RES 6,36 MWe hibrit projesinin bütün izinleri bitmiş olup, inşaata hazır hale getirilmiştir. 2023 yılında yatırıma başlanması planlanmaktadır.
– Kocalar RES 4,95 MWe hibrit GES projesinin bütün izinleri tamamlanmış olup, inşaata hazır hale getirilmiştir. 2023 yılında yatırıma başlanması planlanmaktadır.
– Sarıtepe RES 12,97 MWe hibrit GES projesinin imar planları kontrol edilip ilgili birimlerce onaylanarak Bakanlık onayına sunulmuştur.
– Demirciler RES 13,26 MWe hibrit GES projesinin imar planları askıda olup, Nisan 2023’te askıdan inmesi öngörülmektedir.
– Doğançay HES 4,53 Mwe hibrit GES projesinin arazilerinin mülkiyetleri Şirket’e ait olup izin süreçleri yasal prosedürlere uygun olarak devam etmektedir.
Özetle, mevcut durumda altı adet proje, toplam 90,89 MW hibrit proje inşaata hazır hale gelmiştir.

RES kapasite artışı: Akfen Yenilenebilir Enerji, Denizli RES 25 MWe, Çanakkale Üçpınar RES 9,6 MWe, Çanakkale Kocalar RES 25 MWe, Osmaniye Sarıtepe RES 7,8 MWe ve Çanakkale Hasanoba RES 25 MWe olmak üzere lisans sahasına sığabilecek azami toplam 92,4 MWe rüzgar kapasite artışına başvurmuş ve projelerin ihtiyacını karşılayacak şekilde programlanan güç talebimiz kadar projelerimize kapasite tahsis edilmiştir.

Mevcut durumda, (Hasonoba projesi hariç) 4 adet RES projesinde toplam 67,4 MWe kapasite artışı izinleri tamamlanmış olup sadece kesin orman izni beklenmektedir, sonrasında inşaata hazır hale gelecektir.

Şirket hibrit projeler ve RES kapasite artışı yatırımlarına 2023 yılının ikinci yarısında başlamayı planlamaktadır.

Astor Enerji (ASTOR): Şirket, İspanya’da yerleşik özel bir firma ile toplam 1,2mn EUR (Güncel Euro/TL kuru ile sipariş bedeli 24,8mn TL) tutarında “Güç Transformatörü” sözleşmesi imzalamıştır.

Ayrıca Şirket, yurt içinde yerleşik özel bir firma ile toplam 475bin USD (Güncel USD/TL kuru ile sipariş bedeli 9mn TL) tutarında “Güç Transformatörü” sözleşmesi imzalamış ve satışını gerçekleştirmiştir.

Bunun yanında Şirket, yurt içinde yerleşik bir firma ile sipariş kapsamında toplam 1,2mn USD (Güncel USD/TL kuru ile sipariş bedeli 23,4mn TL) tutarında “Güç Transformatörü, Dağıtım Transformatörü ve Anahtarlama Ürünleri” sözleşmesi imzalamıştır.
 
DAGİ Giyim Sanayi (DAGI): Şirket, Romanya’da elektronik ortamda satış faaliyetlerini yürütmek amacı ile, %100 hissedarı olacağı sermayesi 10bin EUR olan “DAGI Retail SRL” unvanlı şirket kurma kararı almıştır.

İttifak Holding (ITTFH): 1 şirket ortağı sahip olduğu 12,0mn TL’lik nominal hisseyi borsada işlem gören tipe dönüşüm için MKK’ya kaydettirdi. Şirketin ödenmiş sermayesi 384mn TL seviyesinde bulunuyor. Buna göre MKK’ya kaydettirilen söz konusu hisseler, ödenmiş sermayenin %3,1’ini oluşturuyor.

İz Yatırım Holding (IZINV): Şirketin yeni yatırım vizyonu doğrultusunda, Romanya’daki potansiyel yenilenebilir enerji & güneş enerjisi proje yatırımları ve projeleri için DEFIC Globe ile gizlilik sözleşmesi imzalanmıştır. Yeni gelişmeler ayrıca paylaşılacaktır.

Mia Teknoloji (MIATK): Şirketin bağlı ortaklığı Tripy Mobility Teknoloji ile Bursa Nilüfer Belediyesi arasında elektrikli bisiklet paylaşım sisteminin kurulması ve işletilmesi için 10 yıllık protokol imzalanmıştır.

Netaş Telekomünikasyon (NETAS): Şirket, Türk Telekom ile imzalanan WiFi-5 Home Gateway Çerçeve Tedarik Sözleşmesi kapsamında; Türk Telekom’dan akıllı ev teknolojileri için yüksek hız ve performansta kablosuz internet bağlantısı sunan WiFi-5 destekli fiber modem tedariki için 4,3mn USD tutarında sipariş almıştır.

Ek olarak, TTNET A.Ş. ile imzalanan VDSL Modem Çerçeve Sözleşmesi kapsamında; ev ve kurumsal abonelere sabit geniş bant internet bağlantısı sunan ZTE WiFi 5 modem tedariki için 2,3mn USD tutarında siparişi alınmıştır. ZTE WiFi 5, dual band kablosuz ağ desteği ve VDSL teknolojisini kullanarak yüksek hızlı internet bağlantısı sağlamaktadır.

Pınar Entegre Et ve Un (PETUN): Şirketin dün gerçekleştirilen Genel Kurul toplantısında Yönetim Kurulu’nun önceden teklif etmiş olduğu pay başına brüt 2,35TL kar payı önerisi yerine brüt 3,14TL (net 2,83TL) kabul edilmiştir. Dünkü kapanış fiyatına göre temettü verimi %5,6 olarak hesaplanmaktadır.

Pınar Süt (PNSUT): Şirketin dün gerçekleştirilen Genel Kurul toplantısında Yönetim Kurulu’nun önceden teklif etmiş olduğu pay başına brüt 3,01TL kar payı önerisi yerine brüt 3,87TL (net 3,48TL) kabul edilmiştir. Dünkü kapanış fiyatına göre temettü verimi %7,0 olarak hesaplanmaktadır.

Faiz piyasaları

Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %8,50 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 63 milyar TL’lik (%8,50’den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 190 milyar TL oldu.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde düşüşler görüldü. Buna göre, kısa vadeli tarafta 10 baz puana varan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 60 baz puana varan düşüşler görüldü. 
 

Günlük özet piyasa verileri

Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu