Piyasalarda faiz fiyatlaması

Günlük borsa yorumu

Borsa endeksi güne alıcılı başlamasının ardından gün içi kazançlarını gün sonuna doğru gelen satışlarla geri verdi. Önceki günkü hızlı yükselişin ardından bu şekilde soluklanma ve kar satışlarının gelmesi normal. Ancak bu satışların kısa soluklu olması için 5325 seviyesinin üzerindeki seyirlerin korunması gerekli. Bu durumda endeks teknik olarak direncini geçmesinin ardından gerekli soluklanmayı yapmış ve yükselişine devam etmek için güç toplamış olacaktır. Buna karşın 5325 seviyesinin altında kapanış gelmesi durumunda ise satışlar artabilir. Teknik olarak direnç geçme süreci bir iki gün sürebilir ve yatırımcıların en fazla zarar ettikleri günler bu günlerdir. Diğer yandan Fed başkanı Powell dün kongre konuşmasında faiz artırım şiddetini artırabilecekleri sinyalini verdi ve ABD borsaları satıcılı kapandı. Bu açıklama genel olarak GOÜ piyasaları için olumsuz algılanabilir. Ancak Bist100 üzerindeki etkisi hakkında net bir yorum yapmak zor. Yatırımcıların endeks 5325 seviyesi üzerinde kaldığı sürece sakin kalmalarında fayda olabilir.

Şirket haberleri

GESAN: Şirketimiz, ENERJİSA’ ya bağlı TOROSLAR ELEKTRİK DAĞITIM A.Ş.’ den muhtelif sayıda ve özellikte PANO, TRAFO, HAVALI VE GAZLI HÜCRE-KÖŞK siparişi almıştır. Siparişlerin toplam bedeli vergiler hariç 1.605.940, -USD’dir.

TCELL: Şirketimizin nitelikli yatırımcılara satışı gerçekleştirilen 250.000.000 TL nominal değerli 91 gün vadeli TRFTCEF32311 ISIN kodlu finansman bonosunun itfası 7 Mart 2023 tarihinde (bugün) gerçekleştirilmiş olup, ödeme tutarları ilgili üyelerin Takasbank A.Ş. nezdindeki serbest hesaplarına aktarılmıştır.

Pay alım ve satım haberleri

TURSG: Şirketimizce 07.03.2023 tarihinde Borsa İstanbul’da pay başına 10,48 TL – 10,52 TL (ağırlıklı ortalama 10,51 TL) fiyat aralığından toplam 66.011 TL nominal değerli TURSG payları geri alınmıştır. Toplam geri alınan payların sermayeye oranı %2,21’e ulaşmıştır.

MPARK: Şirketimizce 07.03.2023 tarihinde Borsa İstanbul’da pay başına 79,25 TL – 81,30 TL (ağırlıklı ortalama 80,78 TL) fiyat aralığından toplam 25.344 TL nominal değerli MPARK payları geri alınmıştır.

NATEN: 07.03.2023 tarihinde 154,40 TL – 169,00TL fiyat aralığından 1.050 adet pay geri alınmış ve Şirketimizin sahip olduğu NATEN Payları 49.551 adete ulaşmıştır. (Şirket sermayesine oranı %0,150)

“Öne çıkanlar”

“Piyasalarda faiz fiyatlaması”

Fed Başkanı Powell’ın Senato’daki konuşması faiz beklentilerini artırarak risk iştahını düşürürken, dün ABD endekslerini baskılamıştı. Bu baskı Asya seansında da devam etti.

Hong Kong endeksinde 2,5%, Çin’de 0,5% civarı kayıplar görülürken, Dolar endeksinin Yen’i baskılaması ardından Japonya endeksi pozitif ayrışarak 0,3% civarında yükseliş gösterdi. ABD endeks vadelileri ise Asya seansında dünkü kapanış seviyelerine yakın seyretti. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,99% bölgesine ulaşırken, Dolar endeksi Aralık ayından bu yana gördüğü en yüksek seviyelere yakın seyretti.

Powell dün Senato’da yaptığı açıklamada, daha hızlı faiz artışı gerektirecek verilerin görülmesi halinde bu adımın atılacağını belirtirken, son gelen dataların son dönemde beklenenden daha yüksek faiz artırımlarını gerekli hale getirebileceğini ifade etti. Bu açıklama sonrasında Fed’in 22 Mart’ta gerçekleştireceği beyanatta 50 baz puan faiz artırma ihtimali ana senaryo haline geldi. Dolar endeksi yükseliş yaşarken, görece riskli varlıklardan da çıkışlar yaşandı. Powell’ın bugün de Temsilciler Meclisi’nde konuşma yapması bekleniyor.

ABD

  • Powell’ın Kongre Sunumları

Fed Başkanı Powell’ın Senato Bankacılık Komitesi’nde yaptığı açıklamalar faiz beklentilerinde sert değişime neden olurken, bugün Temsilciler Meclisi’nin Finansal Hizmetler Komitesi’nde gerçekleştireceği konuşma izlenecek. Konuşma metni dün gerçekleşen konuşmayla aynı olduğu için, özellikle soru – cevap kısmında alınabilecek yeni ipuçları yakından takip ediliyor olacak.

  • ADP Tarım Dışı İstihdam Değişimi

ADP’nin açıkladığı istihdam rakamı hesaplama dönemi olan Ocak ayında 106 binlik zayıf bir artışı işaret etmiş, kurum bunun nedenini olağanüstü hava koşullarına bağlamıştı. Özellikle Kaliforniya’daki sel ve ABD’nin orta ile doğu kesimindeki karlı koşulları işaret etmişti. Şubat ayı için 200 binlik bir beklenti bulunuyor. Rakam, Cuma günü açıklanacak istihdam verisi için de beklenti oluşturabileceği için yakından takip ediliyor.

  • JOLTS İş İmkanları

JOLTS’un açıkladığı rakamlar, Aralık ayında iş imkanlarının önceki aya göre 6,7% artarak 11 milyona ulaştığını göstermişti. Özellikle hizmet sektöründeki dinamiklerin yakından takip edildiği süreçte, bu alandaki iş ilanlarındaki artışlar da dikkat çekiyor. Faiz artırımlarıyla birlikte kademeli şekilde azalan iş ilanları uzun süreden beri ilk kez Aralık ayında artış göstermişti.

Performans tablosu

Bilgilendirme: Yukarıda yer verdiğimiz tabloda finansal varlıklara yönelik yüzdesel değişimler yer almaktadır. Bir gün önceki kapanış fiyatları baz alınarak kaydettiğimiz bu tablo, yurtiçi piyasaların açılışı ile birlikte değişmesi kaçınılmazdır. Bu sebeple de ilgili tablonun sizlere önemli varlıkların değişimlerini kolay bir şekilde bir arada görülmesi amacıyla hazırlandığı unutulmamalıdır.

Günün Önemli Takvim Verileri

Zaman Parite Haber Beklenti Önceki  
13:00 EUR ECB Başkanı Lagarde’ın Konuşması      
16:15 USD ADP Tarım Dışı İstihdam Değişikliği (Şub ) 185K 106K  
18:00 USD Fed Başkanı Powell’ın Konuşması      
18:00 USD İş İmkanları ve Personel Değişim Oranı (JOLTS) (Oca) 10,250M 11,012M  

Kaynak: GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu