Mersinli Duayen Gazeteciden Adana Milletvekiline havalimanı uyarısı!

Bölge seçmeninize hizmet edeyim derken, bölgecilik yapmayın ve ülkenin refahına halel getirmeyin. Mersin sınırları içinde ama Adana’ya çok daha yakın olan bir yerde yapılmakta olan Çukurova Bölgesel Havalimanı’nı baltalamaya son verin. Adana’nın çekilmez trafiği nedeniyle, Çukurovalılar’ın kâbusu haline gelen uçak yolculuklarına bir çare ve ülke turizmine de katkı amacıyla yapılan yeni havalimanı, sadece Mersin’in değil, tüm Çukurova’nındır.

İlhan KARAÇAY’ın analizi:

Milletvekilliği yaptığı sürece, bölge seçmenleri için çok iyi çalışmalar yapan ve bunları, basın danışmanı tarafından kamuoyuna duyuran Ayhan Barut, nedense Çukurova Bölgesel Havalimanı konusunda Adanalıları savunmaya çalışırken, hem yöre halkına ve hem de Türk turizmine zarar verdiğinin farkında olamıyor.

İki yıl önce 27 Kasım 2020 günü yayınlamış olduğum analizimde şu başlıkları kullanmıştım:
Çukurova Havalimanı yapımını asıl önleyenler bazı Adanalı milletvekilleri
*Mersin-Adana rekabeti hemşehricilik ilkelliğine dönüştü
*Sırf bir kaç esnafın menfaatini korumak için, ülke turizmini bilinçsizce baltalıyorlar

BAKANA SORU
Ayhan Barut’un, yapımı 10 yılı aşkındır süren, bin bir badireden sonra nihayet yapımı tamamlanmakta olan ve bu yılın sonunda açılması planlanan Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın faaliyete geçişinden sonra kapanması gereken Adana Şakirpaşa Havalimanı için, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na, yanıtlaması istemiyle sunduğu önergede şu sorular yer aldı:

1- Adana’da 20 Haziran 2022 tarihinde yaptığınız “Türkiye Cumhuriyeti Adanalılar ne istiyorsa onu yapar. Adanalılar ne diyorsa Adana Havalimanı da o şekilde olacaktır” sözünüze açıklık getirir misiniz?
2- Belirsizlik içeren söz konusu sözlerinizden, ‘Adana Havaalanı kapatılmayacak’ sonucu çıkarılabilir mi?
3- Niyet ifadesinden ziyade kamuoyuna net ve resmi olarak ‘Adana Havalimanı kapatılmayacaktır’ açıklaması yapmayı düşünüyor musunuz?
4- Çukurova Bölgesel Havalimanı yapımı nedeniyle Adana Havalimanı’nın taşınmasıyla ilgili DHMİ içerisinde yazışmaların yapıldığı, hazırlıkların sürdüğü iddialarına açıklık getirebilir misiniz?
5- Adana Havalimanı’nın kapatılmasını istemeyen Adanalıların beklentilerine uygun adım atacak mısınız?

“Adana Havalimanı’nı kapattırmayacağız” şeklinde iddialı konuşan Ayhan Barut’un bu isteğinin gerçekleşmesi halinde, yeni havalimanının randımanlı bir şekilde işletilmesinin de mümkün olmayacağı aşikârdır.

MERSİNLİLER NE DİYOR?

Şimdi Mersinliler Ayhan Barut’a şunları söylüyorlar:
Bölge seçmeninize hizmet edeyim derken, bölgecilik yapmayın ve ülkenin refahına halel getirmeyin.
Mersin sınırları içinde ama Adana’ya çok daha yakın olan bir yerde yapılmakta olan Çukurova Bölgesel Havalimanı baltalamaya son verin.
Adana’nın çekilmez trafiği nedeniyle, Çukurovalılar’ın kâbusu haline gelen uçak yolculuklarına bir çare ve ülke turizmine de katkı amacıyla yapılan yeni havalimanı, sadece Mersin’in değil, tüm Çukurova’nındır.

İKİ YIL ÖNCE NE YAZMIŞTIM?

Milletvekillerinin, kendi bölgelerindeki insanların haklarını savunmasının en doğal ve doğru bir hareket olduğunu sık sık yazmışımdır.
Örneğin, ‘Hollanda parlamentosuna giren Türk kökenli milletvekillerinin, Türk kökenli seçmenlerin haklarını savunmaları da doğal ve haktır. Nasıl ki tarım bölgesinden seçilmiş olan bir milletvekilinin tarımcıları, maden bölgesinden seçilmiş olan bir milletvekilinin madencileri desteklemesi doğruysa, Amsterdam’da seçilen bir milletvekilinin de eşcinsellerin haklarını savunması o kadar doğrudur.‘ diye yazıp durmuşumdur.

Ne var ki, bir bölgenin insanlarını savunurken, isteklerin ülke menfaatlerinin önünü tıkamamasına da dikkat etmek lâzımdır.
Ayhan Barut’un, sürekli olarak baltalamaya çalıştığı Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın yapımında dönen dolaplardan mutlaka haberi vardır ama, kendisinin bu çirkinlikte rolü olup olmadığını bilmiyoruz. Hem bölge halkına ve hem de Türk turizmine büyük yarar sağlayacak olan yeni bir havalimanının, ilkel bir hemşericilik uğruna baltalanması doğru değildir.

Yeni havalimanı yapımının tamamlanacak olması kesinleşince, şimdi de ‘Adana Şakirpaşa Havalimanı kapanmasın’ yaygarası koparılıyor.
Ne var ki, bu yaygarayı koparanlar, bu yörede iki havalimanının randımanlı çalışmayacağını hesaba katmıyorlar. Yeni havalimanının, havayolu şirketlerine tanıyacağı daha olumlu imkânlar, yurt içi ve yurt dışı uçuşlarını hareketlendirecek ve yöre turizmini de kalkındıracaktır.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu