Mersin’de Bir İlk ‘Süzülerek Göç Eden Kuşlar İçin Uğurlama Etkinliği’

Mersin Kent Konseyi, Çevre Mühendisleri Odası Mersin Şubesi ve Doğa Derneği Mersin Şubesi tarafından ‘Süzülerek göç eden kuşlar için uğurlama’ etkinliği düzenlendi.

Mersin’de ilk kez düzenlenen ve çok sayıda doğasever ile kuş gözlemcisinin katılım gösterdiği etkinlik ile kuşların göç yollarında daha sağlıklı konaklaması, göç etmesi ve farkındalık sağlanması amaçlandı.

Akdeniz ilçesine bağlı Melemez Mahallesi’nde düzenlenen etkinlikte konuşan Doğa Derneği Mersin bölge Sorumlusu Turan Çetin, Anadolu’nun on binlerce yıldır kuşların göç mucizesinin tanığı olduğunu belirterek “Kuşların güvenli bir şekilde bu yolculuğu tamamlaması için çalışıyoruz. Bu duyarlılığın sadece Mersin’de değil tüm Türkiye’de olması gerekiyor. Türkiye’de çok sayıda kuş gözlemcisi, uzman, akademisyen ve sivil toplum kuruluşu var ve kuşlarla ilgili çok sayıda araştırma yapılıyor. Bu araştırmaların ve emeklerin kurumlar tarafından değerlendirilmesi ve koruma çalışmalarına destek verilmesi çok önemlidir” dedi.

Mersin’in coğrafi konumu sebebi ile Avrupa ve Afrika arasında kuşlar için önemli göç yollarından birisi olduğunu söyleyen Çetin, özellikle süzülerek göç eden leylek, küçük akbaba, kartal, şahin, atmaca, gibi kuş türlerinin göç yolculuğu sırasında dinlenme ve beslenme yerlerine ihtiyaç duyduğunu söyledi. Çetin “Bu uzun göç yolculuğunda Mersin il sınırlarımız içerisinde dinlenmeleri ve beslenmeleri için uygun yer bulunmaktadır. Bu önemli göç yolu ve dinlenme alanları Doğa Derneği tarafından tespit edilip göç yollu üzerindeki orta gerilim hatları Mersin TEDAŞ ile iş birliği içerisinde yüzden fazla elektrik direkleri izole edilmiştir. Koruma ve araştırma çalışmaları devam etmektedir” diye konuştu.

Türkiye’nin pek çok konuda olduğu gibi konumundan dolayı kuş varlığı yönünden de stratejik öneme sahip bir ülke olduğunu dile getiren Çevre Mühendisleri Odası Mersin Şubesi Başkanı Dr. Sinan Can ise “Göçmen kuşların yaşam alanlarının korunmasına dikkat çekilmesi için dünyanın yanı sıra Türkiye genelinde de gözlemler yapılmaktadır. Gerçekleştirilen araştırmalar sonucunda biliniyor ki doğal ve insani nedenler ışığında bakıldığında, kışlama alanlarına giden göçmen kuşlardan sadece yüzde 30-40’ı üreme alanlarına geri dönebiliyor. Bu oranın biyoçeşitlilik açısından kritik seviyede olduğu anlaşılmaktadır. Nihayetinde; çevre ve doğa merkezli anlayış ile kentimizde bir ilk olarak gerçekleştirilen bu etkinliğin, süzülerek göç eden kuş göçü sayımlarının yapılması ve korunmasına yönelik farkındalık oluşturulması açısından oldukça önemli olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Tarsus Üniversitesi Çevre Koruma Teknolojileri Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Yasin Özay ise konuşmasında, dünya nüfusunun 20. yüzyılın son 70 senesinde en fazla yükselişi göstererek 8 milyara yaklaştığını ve bu hızlı artışın, insanoğlunun doğayla barışık yaşamanın temel ilkelerini benimsemesini ve harfiyen buna uymasını elzem kıldığını söyledi.  Özay “İhtiyaç duyduğumuz yaşam alanlarını oluştururken diğer canlıların alanlarına da gereken özeni göstermeliyiz. Beraber yaşama şansını doğadan miras olarak aldığımız, Anadolu’da yüzyıllar boyunca hikâyelere konu olan Leylek ve diğer tüm süzülerek göç eden kuşlar ailesini gelecek nesillere de miras olarak bırakabilmemiz için, göç yolları üzerinde karşılaştıkları biz insanlardan kaynaklı tehlikeleri ortadan kaldırmalıyız” şeklinde konuştu.

Mersin kent Konseyi Başkanı Ayferi Tuğcu ise etkinliğin son derece önemli olduğunu belirterek “Mersin Kent Konseyi olarak ‘Süzülerek Göç Eden Kuşlar İçin Uğurlama Etkinliği’ni gözlem, takip ve farkındalık oluşturmak için planladık ve katılım gösterdik. Doğa açısından son derece önemli olan ve yüzyıllardır devam eden bu yolculuğa ve ekosistemine tanık olmayı son derece önemli buluyor ve destekliyoruz” dedi.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu