Mersin ‘de Doğa için tek yürek oldular

Bozyazı’da yapılmak istenen mermer ocağına karşı yöre halkı tek ses, tek yürek oldu.

Mersin’in Bozyazı İlçesi Karaisalı Mahallesi’nde özel bir madencilik firması tarafından açılması planlanan mermer ocağı ile ilgili Mersin Valiliği tarafından verilen “Çed Gerekli Değildir” kararına karşı yöre halkı ile Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) tarafından dava açılmıştı. Geçtiğimiz gün davayla ilgili olarak bölgede keşif yapıldı. Bölgeye gelen yurttaşlar döviz ve pankartlarını açarak mermer ocağı yapılmak istenmesine bir kez daha tepki gösterdi. Köylüler burada, “Biz devletleyiz, devlet bizimle olsun”, “Bize sahip çıkana biz de sahip çıkarız”, “Bu milletin sabrını denemeyin”, “Üretim özgürlüktür, bağımsızlıktır”, “Bakanlarımız çiftçinin sesini duysun”, “Çiftçi tarımın askeridir” yazılı dövizler açarken, bazılarının de eyleme kucaklarında çocuklarla gelmesi dikkat çekti.

“TARIM ALANLARI VE SU KAYNAKLARI ZARAR GÖRECEK”

Tarlalarında çalışırken direniş gösteren yurttaşlara, aynı zamanda davanın avukatı olan Anamur MERÇED Temsilcisi Seyda Afyoncu, Anamur – Bozyazı Ziraat Odası Başkanı A. Şeref Gümüş, bölgedeki mahalle muhtarları, sazı siyasi parti temsilcileri de destek verdi. Keşif öncesi açıklama yapan Karaisalı Muhtarı Erdal Arıktekin, mermer ocağının açılması durumunda bölgede bulunan 5 mahalledeki tarım alanlarının, hayvancılığın, su kaynaklarının, ormanların ve evlerin zarar göreceğini savundu. Bölge sınırlarında 1. derece SİT alanı olduğuna dikkat çeken Muhtar Arıktekin, “Alan ormanlık alandır. Evlerimize, tarım arazilerimize elli metre mesafededir. Biz Bölgemizde Mermer Ocağı istemiyoruz’’ dedi. Anamur-Bozyazı Ziraat Odası yetkilisi de bölgenin tropikal meyve üretim alanı olduğunu ve bölgenin mermer ocağından büyük zarar göreceğini söyleyerek yöre halkının haklı mücadelelerine her zaman destek vereceklerini aktardı.

“HUKUK MÜCADELESİ SÜRECEK”

Aynı gün Aydıncık da yapılan keşfe de katılan dava avukatı Seyda Afyoncu da; “Türkiye’nin neresinde olursa olsun biz doğamıza sahip çıkmak için mücadele veriyoruz, yeter ki sizin gibi herkes toprağına, çevresine sahip çıksın. Merak etmeyin burada da maden ocağı yapılmaması için sonuna kadar hukuk mücadelemiz sürecektir. Haklıyız kazanacağız” ifadelerini kullandı. Açıklamaların ardından mahkeme tarafından görevlendirilen keşif heyeti ve bilirkişiler bölgede inceleme yaptı.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu