Mağdur edilen Karayolları İşçileri tepki gösterdi

Karayolları Genel Müdürlüğü bünyesinde bağlı bulunan bölge müdürlüklerinde çalışan işçilerin, aynı işi yapmalarına rağmen iki farklı skala üzerinden ücretlendirilmesi tepkilere yol açıyor.

Eşit işe eşit ücret verilmesini isteyen işçiler, skala sorununun oluşmasında üyesi oldukları sendikanın yönetici kadrosunu sorumlu tuttular. Haklarını savunmak için Karayolları Skala Mağdurları Platformu’nu kurdular. İşçiler yaşadıkları mağduriyeti başta Cumhurbaşkanı olmak üzere, ilgili Bakanlara, Milletvekillerine, siyasi parti temsilcileri ile sivil toplum kuruluşlarına iletiyorlar.

“BİNLERCE İŞÇİ MAĞDUR”

16 bin işçinin mağdur edildiğinin altını çizen Karayolları Skala Mağdurları Platformu Kurucusu İlhan Taş,” Karayollarında çalışan 19 bin kadrolu işçinin yaklaşık 16 bini mağdur edilmiştir. Aynı iş yerinde aynı işi yapmalarına rağmen farklı skala üzerinden ücretlendirme yapılmaktadır. Karayolları Genel Müdürlüğü adına TÜHİS ile Yol-İş Sendikası arasında imzalanan toplu iş sözleşmesinde belirtildiği üzere günlük yevmiyeler 2005 tarihi öncesi işe girenler 1. skalada ücretlendirilirken 2005 tarihinden sonra işe girenler ise 2. skalada ücret almaktadır. Toplu iş sözleşmesi dönemlerinde alınan yüzdelik zamlarla skalalar arası fark daha da açılmaktadır. Örneğin; Aynı iş, aynı kademe ve derecede çalışan Ahmet 189TL, Mehmet 329 TL. yevmiye üzerinden ücretlendirilmektedir. Yüzde 10 zam alındığında Ahmet 18,09 TL, Mehmet 32,99TL zam almaktadır.” dedi.

“SORUMLUSU SENDİKA YÖNRTİMİ”

Bu durumun sorumlusunun Türkiye Yol-İş Sendikası yöneticilerinin olduğunu anlatan Taş, “Sendikamız yöneticileri skala mağduriyetinin oluşmasında yapılan sözleşmenin altına imza attı. Bunu inkâr etmiyorlar, taviz verdik itirafını yaptılar. Her türlü sorunumuzda olduğu gibi bu sorunumuzu da yıllardır görmezden geldiler. Hakların yok edilmesine adeta göz yumdular. Üyelerini oyalayıp duruyorlar. İşçi arkadaşlarımızla beraber verdiğimiz mücadele sonucu üçüncü skala kalktı. Hazırladığımız dosyayı başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere, ilgili bakanlıklara, milletvekillerine, siyasi parti temsilcilerine, sivil toplum kuruluşlarına sunduk. Twitter’da sürekli gündem oluşturduk. Böylece üçüncü skalayı kaldırdık. Şimdi bizler ikinci skaladan yevmiye alıyoruz. Belki 200 lira yevmiye alacağız ama birinci skaladaki işçi 350 lira alacak. İşin garip tarafı her sözleşme döneminde makas iyice açılıyor. Herkesin hakkı olan birinci skaladan gösterilmesi için mücadelemizi sonuna kadar sürdürmeye kararlıyız.” diye konuştu.

ŞEHİT YAKINLARI VE GAZİLERE DE UYGULANMIŞ

Platformun, 696 KHK ile kadroya geçirilen işçilerin, Şehit Yakını ve Gazilerin sorunları ile taşeron işçilerin kadroya alınması konularında mücadele verdiğine de dikkat çeken Taş, şunları söyledi:

“Terörle Mücadele Kanunu kapsamında karayollarında işbaşı yapan Şehit yakını ve Gaziler de ücret mağduriyeti yaşamaktadır. Şehit yakını ve Gazilerle ilgili herhangi bir düzenleme yapılmaması nedeni ile aynı kurumda, aynı koşullarda çalışmakta olduğumuz kardeşlerimizle aramızda maaş farkı bulunmaktadır. Anayasanın, Gazilere sunmuş olduğu pozitif ayrımcılık hiçe sayılmıştır.”

“ZORUNLU EMEKLİ EDİLİYORLAR”

2 Nisan 2018’de 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kadroya geçirilen binlerce işçinin emeklilik hakkına kavuştuğu gün zorunlu olarak emekli edildiklerini ifade eden İlhan Taş,

“Kadroya alınan işçiler, hem fiilen yaptığı işten dolayı görev değişikliği, meslek kodu değişikliği yapamıyor hem de emekliliklerini hak ettikleri tarihte zorunlu olarak emekli edilmektedir. Tayin hakları verilmemekte aile bütünlükleri parçalanmaktadır. Sadece 696 sayılı KHK ile sürekli işçi kadrosuna geçirilen işçilere uygulanan bu yanlıştan dönülmesini istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

“TAŞERON İŞÇİLER KADRO BEKLİYOR”

Taş, karayollarında yol bakım onarım, karla ve buzla mücadele ekipleri köprü ve tünellerde çalışanlar, müşavirlik ihalesi adı altında çalışan işçiler, HGS, OGS çalışanları ile kiralık araç şoförlerin kadro beklediklerini sözlerine ekledi.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu