Kuşak ve Yol inisiyatifi, güzergahtaki ülkelere kalkınma fırsatları sunuyor

Boao Asya Forumu 2023 Yıllık Toplantısı kapsamında Kuşak ve Yol Ortak Kalkınma Fırsatı alt forumunda katılımcılar, Kuşak ve Yol İnisiyatifi’nin 10 yıllık başarıları ve gelecekteki gelişimi gibi konuları ele aldı.

Alınan verilere göre, 2022’nin sonu itibariyle Çinli şirketler Kuşak ve Yol üzerindeki ülkelerde denizaşırı ekonomik ve ticari işbirliği bölgelerine toplam 57,13 milyar ABD Doları tutarında yatırım yaptı ve 421 bin yerel istihdam yarattı.

Moğolistan Başbakan Yardımcısı ve Ekonomik Kalkınma Bakanı Chimed Khürelbaatar, yaptığı konuşmada, Kuşak ve Yol İnisiyatifi’nin katılımcı ülkelere fayda getiren bir girişim olduğunu, geçtiğimiz 10 yılda Moğolistan Cumhuriyeti’nde 500 kilometre uzunluğunda yeni demiryolları inşa edildiğini ve tüm şehir merkezlerini birbirine bağladığını hatırlattı. 

Chimed Khürelbaatar, 2022 itibariyle 131 ülke ve bölgeyle ticaret yaptıklarını ve dış ticaret hacminin 10 yıl öncesine göre iki kat artarak 21,24 milyar ABD Doları’nı aştığını ifade etti.

Pakistan Planlama ve Kalkınma Bakanı Ahsan İkbal Chaudhary, 2013’te ülkenin elektrik tesislerinin çok kıt olduğunu ve günlük elektrik arzının sadece 12 ila 16 saat arasında olduğunu ifade etti. Kuşak ve Yol İnisiyatifi kapsamındaki projenin Pakistan’ın enerji sektörüne yatırım yaptığını ve Pakistan’ın elektrik krizini hafiflettiğini dile getiren Ahsan İkbal Chaudhary, girişimin odak noktasının Çin’in paylaşım ruhu olduğunu ve Çin’in kendi başarılarının gelişmekte olan ülkelerle paylaştığını belirtti.

Kazakistan, Kuşak ve Yol İnisiyatifi’nin başlatıldığı yer. Astana Uluslararası Finans Merkezi Başkanı Renat Bekturov, Kuşak ve Yol İnisiyatifi’nin çok ileri görüşlü olduğuna inanıyor. 

Renat Bekturov, Kazakistan’dan geçen Merkez Koridor’un 1,5 milyon ton mal taşıdığını ve Kazakistan’ın ihracat ticaret hacminin Merkez Koridor sayesinde 6 kat arttığını kaydetti.

16 Mart’ta otomobil parçaları, inşaat malzemeleri ve beyaz eşyalar gibi malları taşıyan bir Çin-Avrupa Ekspres treni Beijing’den yola çıktı

Çin-Avrupa Tren Seferleri, Asya ve Avrupa arasındaki kara taşımacılığı için yeni bir kanal açarak, uluslararası tedarik zinciri ve sanayi zincirinin istikrarını korumak için güçlü destek sağlıyor.

Avrupalı bir danışmanlık firması Ambrosetti’nin direktörü Paolo Borzatta, Kuşak ve Yol İnisiyatifi’nin en önemli katkılarından birinin tüm ülkelere refah ve kalkınma getirmek olduğuna dikkat çekti.

Paolo Borzatta, bu girişim sayesinde ülkelerin, Asya’yla ve Çin’le arasındaki temasların daha sıkı olduğunu ve mevcut belirsiz dünya karşısında girişimin gelecekteki sürdürülebilir kalkınmada öncü ve destekleyici rolünün gösterildiğini ifade etti.

2013-2022 yıllarında, Çin ile Kuşak ve Yol üzerindeki ülkeler arasındaki mal ticaret hacminin yıllık ortalama yüzde 8’lik bir büyüme oranıyla 1,04 milyar ABD Doları’ndan 2,07 trilyon ABD Doları’na ulaştı.

Bu yıl Kuşak ve Yol İnisiyatifi’nin ortaya koyulmasının 10. yıl dönümü. 10 yıl boyunca, Çin, 150’den fazla ülke ve 30’dan fazla uluslararası kuruluşla iş birliği belgesi ve ASEAN ülkeleri, Şili ve Yeni Zelanda gibi Kuşak ve Yol’u ortaklaşa inşa eden 18 ülke ile serbest ticaret anlaşmalarını imzaladı.

23 Mart’ta X8489 Çin-Avrupa Ekspresi, Sha’anxi eyaletindeki Xi’an kentinden kalktı.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu