Kur artışı yerel basını da vurdu!

Dövizdeki son zamanlarda devam eden kontrolsüz yükseliş ve Türk Lirasının değer kaybı birçok sektörü olduğu gibi baskılarının tamamını ithal kâğıt ile yapan yazılı basını da vurdu.

Son aylarda ortaya çıkan döviz kurundaki yükseliş sonrasında özellikle yazılı basının artan basım maliyetleri karşısında yayın hayatını sona erdirme tehlikesiyle karşı karşıya… Döviz artışıyla beraber artan kâğıt fiyatları gazeteleri zor günlere sürüklüyor. Yazılı basının en temel ihtiyacı olan kâğıt ve kalıp gibi sarf malzemeleri dolar kuruna bağlı olarak ithalatla geldiği için sürekli artan maliyetler, yazılı basını tükenme ve binlerce basın çalışanını da işsiz bırakma riskini taşımakta. Her şehirde toplumun milli ve nitelikli sesi olan yerel gazeteler günlük baskıları için kâğıt bulmakta zorlanmakta ve buldukları kâğıda da karaborsa fiyatı ödemek zorunda kalıyor.

Kur artışından gazete kâğıtları da nasibini aldı. Bu nedenle son bir yılda bazı gazeteler hafta sonu eklerine son verirken, bazıları da sayfa sayısını düşürdü. 2018’de kâğıdın tonu 750 Euro’dan 900 Euro’ya çıkarken, gazete kâğıdının tonu 450 dolardan 800 dolara yükseldi. 2018 Ağustos’ta dolar kuru 6,12 iken, Euro ise 6,99 seviyesindeydi. 2018’de yapılan zamdan dolayı yüzü aşkın yerel gazete ve matbaa masraflarını ve kâğıt ücretini karşılayamadığı için kapandı. Bugün ise dolar 12 lirayı, Euro ise 13 lirayı geçti. Böylece gazetelerin masrafları ikiye katlandı.

YEREL BASININ ÇIĞLIĞINA KULAK VERİN!

Akdeniz Gazete Sahipleri Derneği Başkanı ve gazetemiz İmtiyaz Sahibi Ahmet Duran Yenigün, koronavirüs ile birlikte döviz kurundaki dalgalanma nedeniyle yerel gazetelerin masraflarının ikiye katlandığını belirterek, demokrasinin bir ayağı olan medyanın çığlıklarına bir an önce hükümetin çözüm bulması gerektiğini söyledi. Yenigün, yaptığı açıklamada, “Son aylarda yaşanan kur artışları ciddi anlamda yerel gazetelerin kağıt kalıp ve sarf malzemelerinin dışa bağımlı olmasından dolayı zor günler geçiriyor. Önce darbeyi koronavirüs salgını süresince yaşayan yerel gazeteler, şimdi ise son aylarda yaşanan kur artışları ile yaşıyor. Gazetelerimiz kapanma durumuna geldiği gibi, özellikle vasıflı gazetelerin resmi ilan kaynaklarının değişik kararlarla kesilmeye başlamasıyla önümüzdeki süreçte bu gazetelerde çalışan basın mensuplarının işsiz kalmasıyla binlerce ailenin sorun yaşayacağı ön görülüyor. Demokrasinin bir ayağı olan medyanın çığlıklarına bir an önce hükümetin çözüm bulması gerekiyor” dedi.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu