Haftalık makro bülten

Seçim Öncesi Son PPK

Önümüzdeki hafta Perşembe günü TCMB, seçimden önceki son politika faizini açıklayacak. Geçtiğimiz ay %8,50'de sabit kalan faizin Nisan ayında da %8,50 olarak kalmasını ön görüyoruz. Bu ay ki karar metninde de liralaşma startejisinin ön plana çıkmasını bekliyoruz. Seçim ardından ise yapılan açıklamalarda göz önüne alındığında Seçim sonucu ne olursa olsun, belirsizlik kaygılarının azalması ve ortodoks politikalara dönüş beklentisi ile yabancı yatırımcı ilgisinde bir iyileşme Borsa İstanbul’da hissedilecektir. Yılın ikinci yarısında global faiz oranlarında muhtemel gerilemeyle birlikte artabilecek risk iştahı, yabancı ilgisini destekleyecektir. İleriye dönük projeksiyonlarda ise para maliye politikalarında seyir gerek kur gerekse de enflasyon üzerinde etkili olacak gibi gözüküyor. Bu kapsamda bu ayki faiz kararında sürpriz beklemiyoruz.

ABD'de Büyüme Verisi Açıklanacak Yurt içinde PPK'nın açıklanacağı gün ABD tarafında da 1Ç23 büyüme verisi açıklanacak. Geçtiğimiz ay SVB'nin artırılan faizler nedeniyle tahvil kağıdı zararlarından kaynaklı olarak iflasını açıklaması, ABD'de mali kriz nedeniyle parasal genişlemeye geçilebileceğinin beklentilerini oluşturmuştu. Mali bir kriz reseyon endişelerini tekrar tetiklese de Fed Başkanı Powell daha şahin kalmış, Fed tutanakları ise resesyon endişesini dile getirmişti. Bu kapsamda da her ne kadar ileriye dönük projeksiyonlarımızda daha güvercin bir Fed beklentimiz olsa da kısa vadede Fed'in faiz kararı çok bilinmeyenli denkleme dönüştü.

Artırılan faizlere rağmen hem büyümenin yukarı seyri hem de istihdamın yukarı yönlü seyri ABD'nin güçlü kaldığını gösterse de iç talebe bağlı olarak enflasyon tarafının sınırlanabileceğini ve OPEC+'nın kararının enflasyona yukarı yönlü etki yaratmasını bekliyoruz. 1Ç23 verisi bize mesaj verecek olsa da piyasaların beklentisi, Fed'in enflsyonu mu yoksa büyümeyi mi seçeceğine odaklanmış durumda. Beklentileri ise 1Ç'de ABD'de büyümenin %2 olacağı yönünde.

Kaynak İnfoYatırım
Hibya Haber Ajansı

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu