Guyu sezonunda BM Çince Günü kutlanıyor

Bugün Çin’in Ay Takvimi’ne göre 24 sezondan biri olan Guyu.

Gu, hububat; Yu ise yağmur demek. Çinlilerin atalarının "yağmur yüz çeşit tahıl yetiştirir" ifadesinden kaynaklanan Guyu, baharın özelliklerini tam anlamıyla yansıtıyor.

Bugün aynı zaman Birleşmiş Milletler Çince Günü olarak kultlanıyor. Birleşmiş Milletler’in (BM) 20 Nisan’ı Çince Günü olarak belirlemesi, Çince’nin BM çalışmalarındaki kullanımını yaygınlaştırma amacı taşıyor.

Çincenin BM’deki ilk resmi çıkışı

1945'te 50 ülkeden temsilciler ABD'nin San Francisco kentinde Birleşmiş Milletler Şartı'nı hazırladılar. BM Şartı 25 Haziran’da düzenlenen genel kurul oturumunda oy birliğiyle onaylandı. 26 Haziran'da Çin, tüzüğü imzalayan ilk ülke oldu.

Böylelikle Çince karakterler, BM Şartı'nın imza satırının başında yer aldı. Çince, İngilizce, Rusça, Fransızca ve İspanyolca ile birlikte BM ilk kurulduğunda belirlenen beş resmi dilden biri olarak görülmeye başlandı.

BM Çince Dili Günü neden Guyu olarak belirlendi?

BM, 2010’da altı resmi dilden biri olarak Çinceyi icat eden Cang Jie’yi onurlandırmak adına 20 Nisan’ı Çince Günü olarak seçti.

Çin mitine göre, Çince karakterlerin yaratıcısı olan Cangjie, hem bir sinirbaz, hem de Sarı İmparator'un tarih yazarıymış. Cang Jie Çince karakterleri yaratırken, antik Çinlilerin işleri kaydetmeleri için kullandıkları ip düğümlerinden örnek almış, hayvanlar ve kuşların pençe izlerini gözlemlemiş, avuç içi çizgilerine referans yapmış, yıldızların yerini, dağlar ve nehirlerin yönünü takip etmiş. Çince karakterler işte böyle doğal bir şekilde yaratılmış. 

Cang Jie'nin karakterleri yaratmasından etkilenen tanrı, dünyaya bir “hububat” yağmuru göndermiş. O gün yağmur hububat taneleri gibi yağmış, Guyu (hububat yağmuru) işte buradan geldi.

Çince karakter sayesinde Çin medeniyeti kayıt altına alınarak nesilden nesile aktarılabilidi. 

Çin kültürünü anlama penceresi

 “Çin Bilgeliği, Yeşil Kalkınma” olarak belirlenen bu seneki BM Çince Günü’nün ana teması, 2030 BM Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi ve Hedefleriyle uyumlu.  

 

Güney Sudan

Çin’in Günye Sudan’daki BM barış koruma misyonuna gönderdiği 13. grup askerleri, Çin askeri birliğinin Sudan’daki BM barış koruma misyonuna yönelik ilk Çince kursunu başarıyla açtı. Çeşitli ülkelerden gelen barış korunma misyonu görevlileri, kursta hem Çince hem de Çin kungfusu, Çin kaligrafisi ve resmi gibi geleneksel sanatları da öğrenebilirler.

 

Lübnan

BM Çince Günü yaklaşırken, Çin’in Lübnan’daki BM barış koruma misyonuna gönderdiği 21. gruptaki askerler yerel Rahman Yunus Ortaokulu’nda Çince dersi verdiler.

 

Ürdün

Philadelphia Üniversitesi Konfüçyüs Enstitüsü, 14. BM Çince Günü ve 4. Uluslararası Çince Günü’nü karşılamak için Philadelphia Üniversitesi Çin Köyü'nde "Çince karakterleri birlikte yazalım" konulu etkinlik düzenledi. .

 

Romanya

BM 14. Uluslararası Çince Günü'nü kutlamak amacıyla, Romanya'nın Köstence Ovidius Üniversitesi'ndeki Konfüçyüs sınıfı tarafından "Pekin Operası yüz maskesini boyarak Çin sanatını takdir etmek" adlı bir kültür değişim etkinliği yapıldı. 

Edinilen bilgilere göre, 2022 yılı sonu itibariyle, dünyada 180’den fazla ülke ve bölgede Çince eğitimleri vermeye başladı, 81 ülkede Çince milli eğitim sistemine dahil edildi, Çince dersleri veren çeşitli okullar ve öğretim kuruluşlarının sayısı 80 bini aştı. Dünyada 30 milyondan fazla insan Çince’yi yabancı dil olarak öğreniyor. 

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu