Fx piyasalar

USD/TRY: Fed sonrasında küresel piyasalarda dalgalı bir seyir var. Politika faizini 25 baz puan artırarak %4,75 – 5,0 aralığına çıkaran Fed, artışların devam edeceği sinyalini verdi. Powell da bu yıl faiz indirimi öngörülmediğini belirterek net bir sinyal verdi. Projeksiyonlar ise belirsizliklerin artığına işaret etti. Bu arada ABD Hazine Bakanı Janet Yellen’ın, banka mevduatları konusunda kapsamlı sigorta sağlamayı düşünmediklerini belirtmesi piyasalarda baskı yapan bir unsur olarak izlendi. Pariteler tarafında bakıldığında, Dolar bu sabah düşerken Gelişmekte Olan Ülke para birimleri artı bölgede hareket ediyor. Bugün ABD’de haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları ile yeni konut satışları verileri açıklanacak. Yurtiçinde de ağırlıklı olarak faizlerde değişiklik yapılması beklenmeyen PPK toplantısı takip edilecek. Bu arada anket katılımcılarının bazıları ise indirim olabileceğini de göz ardı etmiyor. Bununla birlikte, karar metnindeki olası değişiklikler de yakından izlenecek. Bugün ayrıca TCMB tarafından haftalık DTH, rezerv ve sermaye hareketleri istatistikleri yayımlanacak. Fiyatlamalar tarafına bakıldığında, Dolar/TL 19,0 seviyesinin hafif üzerinde hareketini sürdürüyor. Ancak, yükseliş eğilimi sınırlı kalmaya devam ediyor. Kurda bu eğilimin sürebileceğini düşünürken, 18,96 – 19,10 hareket alanı olarak takip edilebilir.

EUR/USD: Fed, dünkü toplantısında politika faizini oybirliğiyle 25 baz puan artırarak Eylül 2007’den beri en yüksek seviye olan %4,75 – 5,0 aralığına çıkardı. Pas geçilmeyerek faiz artırımının sürdürülmesi ABD bankacılık sistemine olan güvenin bir işareti olarak yorumlandı. Karar metninde, enflasyonun %2’lik hedefe döndürmede yeterince sıkı para politikası duruşuna ulaşmak için gerekirse daha fazla faiz artışı olabileceğine dair sinyaller vardı. Faiz kararı sonrası konuşan Fed Başkanı Powell, bankacılık sektöründeki gelişmelerin hanehalkları ve işletmeler için daha sıkı kredi koşulları yaratacağını ve dolayısıyla bunun ekonomik sonuçları olabileceğini kabul etse de para politikasının buna nasıl yanıt vereceğini söylemek için çok erken olduğuna vurgu yaparak belirsizliğe işaret etti. Bu arada ABD Hazine Bakanı Yellen düzenleyici kuruluşların ABD bankacılık sistemine istikrar getirmek için “tam kapsamlı” bir mevduat sigortasını hayata geçirmeyi düşünmediğini belirtti. Fed sonrasında küresel piyasalarda dalgalı bir seyir hakimdi. ECB ve Fed politikalarının değerlendirilmesiyle paritede 1,0980 seviyesine kadar yükseliş sürebilir. Aşağıda ise 1,0795 şu aşamada destek.

XAU/USD: Dünkü Fed toplantısının belirsizliğe işaret etmesi diğer yandan ABD Hazine Bakanı’nın mevduatlara yönelik açıklaması kırılganlık yaratmakta. Bu da dün %1,55 yükselerek 1.970 seviyesinden kapatan değerli maden için katalizör olmaya devam edebilir. Teknik olarak 1.989 seviyesinin kırılması durumunda da 2.020 tekrar hedef olabilir. Diğer yandan, olası düşüşlerde 1.961 ve 1.950 sıralı destekler olarak izlenebilir.

Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu