Fx piyasalar

USD/TRY: Banka hisseleri öncülüğünde dün ABD borsalarında yaklaşık %1,5 – 2 aralığında kayıplar vardı. Silicon Valley Bank’ın menkul kıymet portföyünün satışının ardından zarar yazması faizlerin geldiği noktada sistematik riskleri gündeme getirmesi piyasalarda baskı yaratıyor. Bu sabah da vadeli piyasalar üzerindeki baskı devam ediyor. Öte yandan, güvenli liman özelliğiyle taleple karşılaşan ABD on yıllık tahvilin faizi %3,81’e kadar gerilemiş durumda. Buna paralel Dolar da baskı altında. Günün diğer önemli gelişmesi ise ABD tarafında TSİ 16.30’da açıklanacak şubat ayı İstihdam Raporu. Buna göre, tarım dışı istihdam artışının 189 bin gerçekleşmesi bekleniyor. Bununla birlikte işsizlik oranı beklentisi %3,6 iken, ortalama saatlik kazançların aylık artış hızının %0,3 seviyesinde artması ve yıllık bazda artış hızının ise %4,4’ten %4,3 seviyesine gerilemesi öngörülüyor. Rakamların beklentilerin altında gerçekleşmesi durumunda önümüzdeki hafta ABD’de açıklanacak kritik enflasyon verisi öncesinde piyasalarda bir miktar rahatlama gözlenebilir. Yurt içinde ise siyaset odaklı gündem devam ediyor. Bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan, saat 14’te seçim tarihini açıklayacak. Kur tarafına bakıldığında küresel çapta güçlü Dolar temasıyla Dolar/TL’de 18,90’nın üzerinde hafif hareketlilik gözlense de fiyatlamalarda önemli bir kırılım yok. Şu aşamada kurda sınırlı hareketlerin sürmesi beklerken, aşağıda 18,89 desteği, yukarıda ise 18,99 direnci takip edilebilir.

EUR/USD: Dün ABD’de Silicon Valley Bank’ın menkul kıymet portföyünün satışının ardından zarar yazması, faizlerin sistematik risklerini gündeme getirdi. Finansal sıkıntıların risk iştahını etkilediği bu olay karşısında güvenli liman arayışıyla taleple karşılaşan ABD 10 yıllık tahvilin faizi %3,81 seviyelerine kadar geriledi. Bu gelişme yakından izlenecekken, mart ayındaki toplantıda faiz artırım boyutuna dair fikir vermesi açısından yakından izlenecek ABD tarım dışı istihdam verisi de oldukça önemli. Veri bu hafta Powell’ın şahin algılanan açıklamaları sonrası daha da önemli bir hale geldi. Beklentiler; 189binlik tarım dışı artışı, %3,6’lık bir işsizlik oranı ve ortalama saatlik kazançların yıllık %4,3 gerçekleşmesi şeklinde. Rakamların beklentilerin altında gerçekleşmesi durumunda önümüzdeki hafta ABD’de açıklanacak kritik enflasyon verisi öncesinde piyasalarda bir miktar rahatlama gözlenebilir ve Dolar düşüş kaydedebilir. Son olarak paritede teknik seviyelere bakıldığında, yukarıda  1,0640 – 1,0670 ve 1,0720 seviyeleri sıralı dirençler olarak takip edilebilir. Aşağıda ise 1,0520  – 1,0485  ve 1,0445 seviyeleri sıralı destek konumunda.

XAU/USD: Zayıf risk iştahıyla birlikte ABD on yıllık tahvil faizinde düşüş gözlenirken, Dolar baskı altında kaldı. Bu ortamda değerli maden dün %1 oranında yükseliş kaydetti ve günü 1.931 seviyesinden tamamladı. Bu sabaha bakıldığında, ABD’de faizlerin geldiği noktada finans sektörüne yönelik sistematik risklerin gündeme gelmesi piyasalarda baskı yaratıyor. Değerli maden de dirençli bir görüntü sergiliyor. Bugün ABD’de öğleden sonra açıklanacak istihdam verilerinde beklentilerin altında rakamlar gözlenmesi durumunda Ons Altın’da yükseliş 1.852 ardından 1.865 seviyesine kadar sürebilir. Öte yandan, iyi rakamlar sistematik riskleri gündemde tutabileceği için değerli madende olası satışlarda kalıcılık sağlanamayabilir ve destek seviyelerinden tepki görülebilir ki 1.807 destek olarak izlenebilir.

Kaynak: Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu