Fx analizi

USD/TRY: ABD piyasalarının kapalı olduğu cuma günü tarım dışı istihdam verisi takip edildi. ABD'de mart ayında tarım dışı istihdam artışı, 236 bin kişi seviyesinde gelerek beklentilerin (230 bin kişi) hafif üzerinde gerçekleşti ve bununla birlikte Aralık 2020'den bu yana en düşük seviyeyi gördü, önceki ayın verisi de 311 bin kişi seviyesinden 326 bin kişiye hafif yukarı yönlü revize edildi. İşsizlik oranı ise, martta yatay seyretme beklentilerine karşın %3,6'dan%3,5 seviyesine geriledi. Açıklanan rakamların ardından piyasalarda Fed'in tekrar faiz artırabileceği fiyatlanmaya başladı. Tahvil faizlerinde ise 2 yıllıklar 3,98'leri, 10 yıllıklar ise 3,41'i test etti. Çarşamba günü 101,4 seviyelerine kadar düşüş kaydeden Dolar endeksi (DXY) de haftanın son işlem gününde 102,3'e kadar yükseliş kaydetti. Bu hafta ise Çarşamba günü açıklanacak olan TÜFE verisi Fed'in önümüzdeki dönemde alacağı kararlar açısından gösterge olacak. Yurt içinde, bu sabah mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı Şubat ayında %10 olarak açıklandı. Öte yandan, cari işlemler dengesi Şubat ayında beklentilerin hafif üzerinde 8.78 milyar USD açık verdi. Bu hafta ayrıca, yarın şubat ayı sanayi üretimi ile inşaat maliyet endeksi, çarşamba günü şubat ayı perakende satış ve ciro endeksleri ile dış ticaret endeksleri, perşembe günü şubat ayı özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu istatistikleri ve cuma günü ise şubat ayı kısa vadeli dış borç istatistikleri ve mart ayı tarım ürünleri üretici fiyat endeksi takip edilecek. Fiyatlamalar tarafında ise  net bir değişiklik yok. Sınırlı yükseliş eğilimi süren Dolar/TL'de bu görüntü sürebilir. Direnç 19,32 seviyesinde. Aşağıda ise 19,21 destek konumunda.

EUR/USD: ABD'de cuma günü mart ayına ilişkin istihdam raporunun ardından Fed'in mayıs ayı toplantısında faizleri 25 baz puan artıracağı fiyatlanmaya başladı. Önemli borsaların kapalı olduğu günde Dolar'a da kısmi talep geldi.  Bugün de Avrupa ve Yeni Zelanda, Avustralya ve Hong Kong borsaları Paskalya tatili nedeniyle kapalı olacak. Yurt dışında bu hafta, ABD tarafında, çarşamba günü Fed'in 21 – 22 Mart tarihli FOMC toplantısına ilişkin tutanaklar ajanda yer alıyor. Ayrıca Fed'in para politikasına yön vermesi açısından yakından takip edilecek verilerden çarşamba günü mart ayı TÜFE verisi ve perşembe günü ise mart ayı ÜFE verisi izlenecek. Bunun yanında, IMF ve Dünya Bankası Yıllık Bahar Toplantıları bugün başlayacak ve yarın IMF tarafından Küresel Ekonomik Görünüm Raporu yayımlanacak. Fiyatlamalar tarafına bakıldığında, EURUSD paritesi Cuma kapanışı olan 1,0906 civarında yatay hareket ediyor. Günün geri kalanında paritenin 1,0850 – 1,0970 arasında dalgalanabileceğini düşünüyoruz.

XAU/USD: Cuma günü ABD'de açıklanan tarım istihdam verisi sonrasında Dolar'da kısmi yükseliş gözlemlerken, değerli maden haftaya satıcılı bir görüntüyle başlıyor. Hafta genelinde açıklanan zayıf verilere karşın değerli maden güçlenememişti. Bunda, kırılganlığın tekrar Dolar'a talep getirmesi ile Altın'daki yüksek pozisyonlamaların bir miktar çözülmesi etkili olmuş olabilir. Bu haftaki ABD enflasyonuna kadar da değerli madende kısmi soluklanma eğiliminin sürebileceğini düşünüyoruz. Teknik seviyelere bakıldığında, aşağıda 1.977 desteği, yukarıda ise 2.021 sıralı ana destek ve direnç olarak izlenebilir. Ara direnç ve destek ise sırasıyla 2.006 ve 1.984 civarında.

Kaynak: Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu