Depremden etkilenenler ‘sürekli tetikte olma’ korkusuyla yaşıyor

Toros Devlet Hastanesi Uzman Psikolog Hatice ÇETİNKAYA, depremden etkilenenlerin 'sürekli tetikte olma' korkusuyla yaşadıklarına dikkat çekti.

“Birçoğumuz depreme doğrudan veya dolaylı yollardan maruz kaldık. Depreme maruz kalan bireylerde bir takım zorlayıcı tepkiler görebilmektedir. Bunlardan bazıları;

Depremin sıkıntı veren bir biçimde, istemeden tekrar tekrar hatırlanması, depremin yeniden yaşanıyor hissi, rüyadaymış gibi hissetme, aşırı irkilme tepkisi, sürekli tetikte olma durumu, kendini yetersiz hissetme, konsantrasyon güçlüğü ve dikkati sürdürmekte zorlanma, unutkanlık, yoğun korku, dehşet, suçluluk, çaresizlik, utanç, öfke patlamaları, aşırı sinirlenme, huzursuzluk, uyuya dalmada veya uykuyu sürdürmede güçlük, sıkıntı veren rüyaların görülmesi, kabuslar, karabasanlar görme, depremi hatırlatan mekan ve yerlerden kaçınma, kapalı yerlere girememe şeklinde belirtiler görülebilmektedir.

Bu belirtiler olağan dışı bir duruma verilen doğal tepkilerdir. Yaklaşık olarak bir ay bu tepkilerin görülmesi normal kabul edilmektedir, ancak depremler devam ettiğinden dolayı bu belirtilerin bir süre daha devam etmesi beklenilmektedir. Ortalama bir ay sonrasında (depremlerin devam etmesinden kaynaklı süre uzayabilir) demin saydığımız belirtilerin yavaş yavaş azalması beklenilmektedir. Bu belirtilerin şiddeti azalmak yerine artarak devam ediyorsa bir ruh sağlığı uzmanından destek alınması önerilmektedir. Psikolojik destek için Toros Devlet Hastanesi Psikiyatri Polikliniklerine başvuru yapabilirsiniz.”

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu