Cumhurbaşkanı Xi, köylülere zenginleşme yöntemlerini tanıttı

Baiqiao köyü, Çin'in Guangdong eyaletinin Maoming kentinde bulunmaktadır. Geçtiğimiz yıllarda orada yaşayan köylüler, liçi meyvesi endüstrisini geliştirerek zenginleşti. 11 Nisan'da Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Baiqiao köyünü ziyaret etti. Baiqiao köyü, bu sene Xi Jinping'in yurt içi gezisinde ziyaret ettiği ilk köy.

Yöresel  ürünleri geliştirdiler

Maoming kentinin Baiqiao köyüne gelen Xi Jinping, Liçi Çiftliği ile Longan (Ejderha Gözü) ve Liçi Özel Tarım Kooperatifi’ni ziyaret etti. Cumhurbaşkanı Xi, yerel özel çiftçiliğin gelişimi ve köyün kalkınması hakkında bilgi aldı.

Köylerin kalkınma sürecinde, endüstrilerin geliştirilmesi kritik önem taşımaktadır. Xi Jinping, daha önce düzenlenen bir köy işleri toplantısında, farklı bölgelerde yöresel ürünlerin geliştirilmesinin kalkınma sürecine büyük katkı sağlayacağını vurguladı.

Baiqiao köyü, doğal ortamı sayesinde liçi yetiştiriciliği için çok uygun bir konumdadır. Köydeki liçi yetiştiriciliği tarihi iki bin yıl öncesine kadar uzanır. Baiqiao köyü sakinleri, doğal kaynaklarını kullanarak yerel liçi endüstrisini geliştirmiştir. Bunun yanı sıra, tarım ürünleri için bir sanayi zinciri kurulmalıdır. Tarım ürünleri, işleme, taze depolama, nakliye ve satış gibi aşamalarıyla birlikte geliştirilmelidir. Son olarak, bu süreçte köylülerin en yüksek karı elde edebilmesi garanti altına alınmalıdır.  

Baiqiao köyünde incelemelerde bulunan Xi Jinping, köylülerin liçi endüstrisini geliştirerek köyün kalkınmasını sağlamasını takdirle değerlendirdi. Cumhurbaşkanı Xi, “Burası ‘liçi köyü’ olduğu için liçi yetiştiriciliğinin özellikleri ve avantajları vardır. Ortak refahı teşvik etmek ve kırsal kalkınmayı hızlandırmak etkili bir adımdır. Köye özgü endüstrinin geleceği parlaktır.” ifadelerini kullandı.

Tarım Kooperatifi aracılığıyla satışı yükselttiler

Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Baiqiao köyündeki Liçi Özel Tarım Kooperatifi’ni ziyaret etti. Tarım kooperatifleri, köylerin reform ile kalkınmasının önemli bir parçasını oluşturuyor. Xi, özel tarım kooperatiflerinin modernizasyonunu her zaman yakından takip ettiğini belirtti. Xi, 2020 yılında ise farklı bölgelerin yerel durumlarına uygun tarım kooperatifleri kurması ve özel tarım kooperatiflerini geliştirmek için iyi yöntemler bulması gerektiğini vurguladı.

Baiqiao köyünde yaşayan köylüler, taze meyve işleme, e-ticaret aracılığıyla satışı artırma ve köy turizimini geliştirme gibi yollarla köyün kalkınmasını gerçekleştirerek refaha kavuştular. 2022 yılında Baiqiaolu köylülerin kişi başına düşen ortalama geliri 51 bin yuana ulaştı.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu