Cumhur İttifakının imar oyunu: İnşaat alanı 500 bin metrekare arttı

Mersin’in konut ve arsa değeri en yüksek ilçesi olan Yenişehir ilçesindeki bazı alanların imar planı değişikliği milyonlarca liralık ekstra rantın oluşmasına neden oldu.

CHP’li Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ve CHP’li üyelerin itirazlarına rağmen Cumhur İttifakı bazı parsellerde yapı yoğunluğunu 0.20’den 0.90’a çıkardı.  Başkan Vahap Seçer, “bir kalem oyunuyla inşaat alanının 500 bin metrekare arttığına” dikkat çekti. Seçer, “Bu konu kamuoyunda tartışılacak. Bu artık benim konum olmaktan çıktı, artık kamuoyunun konusu” dedi.

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisinin son toplantısı AKP ve MHP gruplarının oluşturduğu Cumhur İttifakı ile CHP grubu arasında “rant” tartışmalarına neden oldu.

Mersin’in konut ve arsa değeri en yüksek ilçesi olan Yenişehir ilçesinin birinci etap ve ikinci etap 1/5 bin ölçekli imar planı değişikliği geçtiğimiz ay 0.20 yoğunluk şartıyla kabul edilmişti.

Plana yapılan 246 itiraz İmar Komisyonunda görüşüldü. CHP grubu itirazlardan 225’inin kabul edilmesi yönünde görüş belirtirken yapı yoğunluğun 0.20’den 0.90’a çıkarılmasına neden olan 21 madde için şerh koydu.

“ARSA SPEKÜLATÖRLERİNİN ÇABASINI GÖRDÜM”

Belediye meclisindeki oylama öncesinde konuşan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer,  “Cumhur İttifakı da aynı fikirdeydi, 0.20 emsal verelim görüşündeydi ama 1 ay içinde hızlı bir şekilde değişmiş, 0.90’a gelmiş. Tartışmalı bir konu. Kamuoyunda tartışıldı.

Arsa spekülatörlerinin özellikle yoğun çabalarının olduğunu takip ettim, gördüm maalesef. Birdenbire bu değişiklikler benim tarafımdan da açıkçası makul karşılanacak bir değişiklik olarak görülmüyor” dedi.

“ÇARPIN, BÖLÜN KAÇ MİLYAR LİRA OLUYOR?”

İmar planı değişikliğine konu olan alanın 690 dönüm olduğuna işaret eden Seçer, “Emsali 0.20’den 0.90’a çıkarmamız yaklaşık 500 bin metrekare inşaat alanının artması demek.  Hesabını size bırakıyorum. 500 bin metrekare inşaat alanı artıyor.

690 dönüm alan artıyor. Çarpın, bölün kaç milyar lira oluyor? Kaç milyar lira değer artışı veriliyor bir kalem oynatmakla. 0.20’den 0.90’a çıkarmakla. Burada hakkani olarak özel mülkiyet sahipleri bunun ne kadarını alıyor?

Benim de derdim kamuya aktarabilmek, ben kamuya ne kadar aktarabiliyorum. Şimdi bu durumda ben avcumu yalıyorum. Benim kamuya aktardığım hiçbir şey yok” ifadelerini kullandı.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu