Coinoxs, yakın gelecekte blockchain teknolojisinin kullanılabileceği sektörleri açıkladı

Teknolojiler, tarih boyunca insanların çalışma biçimlerini değiştirmenin yanı sıra toplumsal hayatı dönüştüren bir rol üstlendi. Özellikle iletişim ve bilişim teknolojilerin kullanımının artması küreselleşmenin tetikleyici unsuru olurken, iş süreçlerinin çok daha hızlı bir hâle gelmesine neden oldu. Özellikle son dönemde, dünya gündeminde tartışma konusu alan blockchain teknolojisinin devrimsel bir etki yaratacağı konuşuluyor. Peki blockchain’in hangi sektörlerde kullanılması bekleniyor? Blockchain ve iş dünyası özelinde konuşan Coinoxs Kurucusu Can Azizoğlu, açıklamalarda bulundu.

Blockchain teknolojisi sağlık sektöründe fayda sağlayabilir

“Blockchain teknolojisi yapısı itibarıyla farklı sektörlere entegre edilebilecek bir teknoloji. Orta ve uzun vadede blockchain’in ağırlıklı kullanılacağı sektörlerin başında sağlık alanı geliyor. Ülkelerin sağlık sistemine dahil hasta verilerinin; hastaneler, laboratuvarlar, ilaç firmaları ve sağlık personelleri tarafından güvenli bir biçimde tutulmasında blokchain teknolojisinin kullanılabileceğini ön görüyoruz. Bu kapsamda, veri güvenliği sağlanırken, ölümcül sonuçlara yol açabilecek muhtemel hataların da minimize edilmesi mümkün olabilecek. Verilerin doğru biçimde saklanması ve paylaşılması da şeffaflığa katkı sunacak.

“Yüksek gizlilik içeren verilerin blockchain ağına taşınması öngörülebilir”

Bununla birlikte, güvenlik alanında da mevcut teknolojinin nimetlerinden faydalanılabilir. Yapısı itibarıyla güvenliğin maksimum seviyede olduğu blockchain uygulamaları üzerinden yapılan işlemlerde kriptografi kullanımı ve merkeziyetsizlik özellikleri ön plana çıkıyor. Bu özellikler hem özel şirketler hem de kamu kurumlarının veri tabanlarını korumak adına ayrıcalıklı fırsatlar sunuyor. Ayrıca, önümüzdeki dönemde dijital alanda saklanan ve yüksek gizlilik içeren verilerin de blockchain ağına taşınmasını öngörüyoruz.

Blockchain ve gıda güvenliği

Öte yandan, gıda güvenliğinin sağlanması ve tarım faaliyetlerin daha sistematik bir şekilde ilerlemesi amacıyla blockchain tabanlı teknolojilerden faydalanılabilir. Üretim zincirinin ve ürün sevkiyatının tek bir noktadan takip edilebilmesi, kullanıcı ile üretici arasındaki şeffaflığa olumlu yönde etkileyecektir. Burada kayıt altına alınan verilerin dış müdahalelere kapalı olması, güvenilirliği artıracak unsurların başında geliyor.

Blockchain ve mimarlık

Ekosistemdeki uzmanların Metaverse mimarisine ilişkin farklı değerlendirmeleri ve görüş ayrılıkları bulunuyor. Metaverse’e dair tartışmalar devam ederken, tüzel kişiliklerin veya bireylerin Metaverse’te sahip oldukları arsalar, ofisler ve etkinlik alanlarının da belirli bir mimari nizam içinde tasarlanacağı konuşuluyor. Bu noktada, blockchain uzmanlarının, halihazırda iş yürüten deneyimli mimarların yetkinliklerinden faydalanması gündeme gelecek konulardan olacak.

Blockchain teknolojisinin, sözü geçen tüm meslek gruplarının yanı sıra hemen her alanda büyük değişimlere yol açmasını bekliyoruz. Ancak buradaki adaptasyon sürecinin kayda değer bir zaman alacağını da eklemeliyiz.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu