Çin hükümetinin çalışma raporu barışçıl kalkınma kararlılığını yansıttı

Çin Başbakanı Li Keqiang’ın toplantının açılışında sunduğu Hükümet Çalışma Raporu’nda yer alan 2023 yılında Çin ekonomisinin yüzde 5’lik büyüme hedefi ve savunma bütçesinin yüzde 7.2’lik artışı, dünya gündeminde geniş yer aldı. Analistlere göre, yüzde 5’lik büyüme oranı Çin hükümetinin küresel ekonomik duruma göre belirlediği temkinli bir hedeftir, savunma bütçesinin yüzde 7.2’lik artışı Çin’in barışçı kalkınma yolunu izlemeye devam edeceğini gösterdi. 

 Uluslararası kamuoyuna göre, yüzde 5’lik büyüme oranı Çin için temkinli bir hedeftir. ABD merkezli yatırım bankası Goldman Sachs, Çin’de salgınla mücadele önlemlerinin gevşetilmesi nedeniyle iç tüketimin hızla arttığını, 2023 yılında Çin ekonomisinde yüzde 5.5’lik bir artışın gerçekleşebileceğini belirtti. Reuters tarafından yayınlanan habere göre, Çin ekonomisinin beklenmedik bir hızla canlanması yatırımcı ve tüketiciye güven verdi.

 Beijing Üniversitesi’nden profesör Cao Heping, yüzde 5’lik büyüme hedefinin belirlenmesinin Çin’de sektör yapısının düzenlenmesi ve sürdürülebilir gelişmelerin gerçekleştirilmesi için faydalı olduğunu dile getirdi. 2023 yılında Çin, vatandaşlarının yaşam seviyesinin yükseltilmesine odaklanacak. Son yıllarda yeni enerjili sektörlerin hızlı gelişimi ve hava kirliliğinin azalması, ülkedeki sektör yapısının düzeltilmesinin sonucudur. Bunun yanı sıra, son yıllarda ülkenin şehir ve kasabalarındaki  işsizlik oranı yüzde 5, enflasyon oranı ise yüzde 2 seviyelerinde korundu.      

Aslında, yüzde 5’lik büyüme hedefi dünya için düşük bir rakam sayılmaz. Uluslararası kuruluşların tahminlerine göre, 2023 yılında dünya ekonomisinin artış oranı yüzde 2,7 ve 2,9 arasında değişecek. Ayrıca ABD’nin büyüme oranının yüzde 0,5, Almanya’nın yüzde 0,2, İngiltere’nin ise yüzde -0,6 ile sınırlı kalabileceği tahmin ediliyor. Bu yüzden Çin, dünya ekonomisinin en büyük lokomotifi olma özelliğini koruyacak. 

Londra merkezli Financial Times gazetesi, 2023 yılında Çin’in savunma bütçesinin yüzde 7,2’lik artışını; “Çin’de savunma bütçesinin artış hızı, ekonomik büyümeden daha hızlı, bu nedenle Çin silahlanma yolunu izleyebilecek.” şeklinde değerlendirdi. Aslında, bu açıklama son derece mantıksızdır. Bloomberg News Haber Ajansı’nın muhabiri James Mayger yaptığı açıklamada; “Çin’in belirlediği yüzde 5’lik büyüme hedefi, mal fiyatları değişikliklerinden arındırılmış büyüme hedefidir. Ancak, savunma bütçesinin yüzde 7,2 artışı, mal fiyatları değişiklikleri dahil nominal bir artıştır.” Yani, şu anki döviz kuruna göre 2023 yılında Çin’in savunma bütçesinin 224 milyar 800 milyon dolar olması hedefleniyor. Ancak bu rakam, 2022 yılındaki 229 milyar dolarlık bütçeden daha düşük olacaktır. Bu yüzden Batı medyasının Çin’in savunma bütçesi hakkında yaptığı suçlamalar asılsızdır.

Son yıllarda Çin savunma bütçesinin ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasındaki payı yüzde 1.5’in altındadır. Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü tarafından yayımlanan istatistik verilerine göre, ABD, Hindistan ve İngiltere dahil ülkelerin savunma bütçesinin gayri safi yurtiçi hasıladaki payı yüzde 2’yi geçmiştir. Reuters Haber Ajansı’nın 5 Mart’ta yaptığı yorumda, Çin’in savunma harcamalarının ABD’ye kıyasla son derece az olduğu belirtildi. 2023 yılında ABD’nin savunma bütçesi geçen yıla göre yüzde 14 oranında artarak 800 milyar dolara yükselecek. 

Kaliteli gelişmeyi gerçekleştirmek için çaba gösteren Çin, küresel ekonominin canlanması için katkıda bulunmaya devam edecek. Barışçıl kalkınma yolunu izlemekte ısrar eden Çin, dünyadaki istikrar ve barışın sağlanması için daha önemli bir rol oynayacak.    

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu