Başkan Gelbul ; Bu doğa katliamına dur diyecek misiniz?

100. Yıl Tabiat Parkı veya Gümüşkum Tabiat Parkı, Mersin ilinde bulunan bir tabiat parkıdır.

Park Davultepe bölgesindedir. 1.8 km (1,1 mil) uzunluğunda kumlu bir plajı vardır. Parktaki ağaçlar Kızılçam ve okaliptüstür. Endemik bitki olan kum zambağının nesli tehlikededir. Tabiat parkındaki kumlu plajın bir bölümü yeşil deniz kaplumbağaları (Chelonia mydas) ve Caretta caretta kaplumbağaları tarafından yumurtlama için kullanılmaktadır.

“Orman ve Su İşleri Bakanlığı, 7. Bölge Müdürlüğü, Mersin Bölge Müdürlüğü 100. Yıl Tabiat Parkı işletmesini 25 Ağustos 2017 tarihinde ihale etmiş, ihale sonucunda ihaleyi alan işletmeci ile 28 Eylül 2017 tarihinde sözleşme imzalanmıştır. Ancak, sözleşme koşulları ve tabiat parkı içerisinde yapılan incelemeler sonucunda sözleşmenin birçok maddesinde belirtilen şartların yerine getirilmediği tespit edilmiştir. Sözleşmenin maddesi;

Taraflarca imza atılmış sözleşmenin 52. Maddesi “İşletmeci, Kıyı Kanunu, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kanunu vb. mer’i mevzuat çerçevesinde belirlenen ya da belirlenecek kurallara uymak zorundadır”, 109. Maddesi “İşletmeci, çevreye ve çevredeki bitki örtüsüne zarar verici faaliyette bulunamaz”, 115. Maddesi de “İşletmeci, sahada mevcut otların biçilmesi dışında yaralama, budama, kesme, kökleme, yakma vb. şekilde bitki örtüsüne hiçbir müdahalede bulunamaz, yaban hayvanlarına zarar verici faaliyetlerde bulunamaz, bulunmasına müsaade edemez” demektedir.

Dünyada nesli tükenmekte olan Caretta Caretta kaplumbağalarının Mersin’de ürediği 5 yerden birisi olma özelliğine sahiptir. Caretta Caretta kaplumbağalarının üreme dönemlerinde ve alanlarında ses, ışık ve olumsuz fiziksel koşulların olmaması gerekmektedir.

Konuyla ilgili olarak Mezitli Belediye Başkanı Sn. Neşet Tarhan da; doğasever, ilgili demokratik kitle örgütleri ile birlikte yaşanacak bu doğa katliamına tepki göstermiştir.

Mezitli Belediyesi, Tabiat Parkı içerisinde yer alan ‘Kır çiçeği Düğün Salonu’na karşı mücadelesini sürdürmeye devam ediyor. Kır çiçeği düğün Salonu’na Belediye ruhsat vermedi, çevre il müdürlüğü verdi. Mezitli Belediyesi doğal alan tahribatı, çevre kirliliği ve ses kirliliği nedeniyle bölge sakinlerinin yıllardır yoğun şikâyetlerine neden olan Kır çiçeği Düğün Salonu’na 2019 yılından beri 9 kez para cezası yazıldığını bildirdi. Kır çiçeği Düğün Salonu için vatandaşların yoğun şikâyetlerini dikkate alan Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, işletmenin mühürlenmesi ve gerekli cezai işlem uygulaması için çeşitli yaptırımlar uyguladı. Çevre Kanunu, Kabahatler Kanunu, Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu gibi farklı kanunlar uyarınca işletmeye toplam 77 bin 737 TL para cezası kesildi. Bölge sakinlerinin mücadelesine destek veren Başkan Tarhan, bölgeye gerekli müdahalenin yapılması için Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Çevre ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile yaptığı girişimlerden sonuç alamadı. Mezitli Belediye Başkanı Sn. Neşet Tarhan, 597 dekar kapalı ve açık alanda ne var? Belirtilmemiş. Oysa her işyerinin özelliğine göre aranan ölçütler var. Böyle bir işletme ruhsatı olmaz. Bu nedenle düğün yapılan alana nikâh için davet edildiğimde gitmiyorum ve çiçek göndermiyorum. Ayrıca nikâh memurumuzu da göndermiyorum diyerek tepkisini açıkça ifade etmiş. Dönemin Milletvekili Sn. Alpay Antmen’de TBMM’ne bu konuyla ilgili önerge sunmuştu.

100. Yıl Tabiat Parkı’nda yaşayan caretta carettalara zarar vermesi nedeniyle daha önce defalarca halkımız ile direniş gösterdik. Maalesef belediyeden alamadıkları ruhsatı Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nden aldıkları için halk, konsey ve Belediye olarak müdahale hareketimizi yok etti.

Şimdi;

Nesli yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan Caretta Caretta’ların soylarının devamı, güvenli üreme ve doğal koşullarda yaşamaları için hangi çalışmalar yürütülmektedir?

– Mersin’de özel işletmeye devredilen kaç sahil, ormanlık ve benzeri alan bulunmaktadır? Buralar ne şekillerde kimlere ihale edilmiştir? Bahsi geçen bu işletmeler doğal ortamın korunması konusunda ne tür önlemler alınmakta ve denetimler yapılmaktadır? ? Bu işletmelere ne tür yaptırımlar uygulanmıştır?”

Mezitli Kent Konseyi Olarak Çevre Komitemiz İle Birlikte Mezitli Belediyemizden Aldığımız Bilgiler Doğrultusunda 100. Yıl Tabiat Parkında Yapılan Bu Hareketleri Kınıyoruz.

Yetkili Makamların En Kısa Sürede Sesimize Yanıt Vermesini, Çevre Ve Doğa Katliamna Dur Demesini Bekliyoruz. Bugün Kalabalık Olmadan Yaptığımız Açıklamayı En Kısa Sürede Tüm Çevre Ve Doğasever Örgütleriyle Ve Diğer Demokratik Kitlelerle Sesimizi Yükselterek Yapacağız

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu