Bakan Varank: “Türkiye'nin ilk batarya fabrikasının temellerini atacağız”

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Türkiye’nin ilk batarya fabrikasının inşasına Bursa’nın Gemlik ilçesinde başlanıyor. Türkiye'nin küresel mobilite markası Togg ile Çinli enerji devi Farasis ortaklığında enerji depolama çözümleri geliştirmek üzere kurulan Siro Silk Road Temiz Enerji Depolama Teknolojileri’nin Batarya Geliştirme ve Üretim Kampüsü için yarın inşaat başlangıç töreni düzenlenecek. Törene, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da katılacak.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Togg’un Gemlik’teki üretim üssünde seri üretime geçmesinin ardından Bursa’ya yatırımların sürdüğünü ifade ederek “Türkiye'nin ilk batarya fabrikasının temellerini atacağız. Bu teknoloji, Türkiye'ye önemli kabiliyetler kazandıracak. Ülkemiz ekonomisine önemli katkılar sağlayacak. İstihdam anlamında da Bursa'ya ve Türkiye'ye önemli bir getirisi olacak.” dedi.

Türkiye, global anlamda otomotiv sektöründeki değişim ve dönüşümü yakalayacak önemli adımlar atıyor. Togg’un T10X modelinin seri üretim bandından indirilerek Türkiye’nin caddelerinde boy göstermesinin ardından kritik bir adım da elektrikli araçların en önemli komponentlerinden biri olan batarya konusunda atılıyor.

Batarya geliştirme ve üretim kampüsü

Togg ve Farasis Energy ortaklığında enerji depolama çözümleri geliştirmek üzere kurulan Siro Silk Road Temiz Enerji Depolama Teknolojileri’nin Gemlik’teki Batarya Geliştirme ve Üretim Kampüsü’nün inşaat başlangıç töreni, yarın saat 14.00’te başlayacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılacağı tören ile batarya üretimi alanında stratejik bir kilometre taşı aşılmış olacak.

Türkiye Yüzyılının nişanesi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Bursa’ya yönelik yatırımların sürdüğünü ifade ederek “Sayın Cumhurbaşkanımız pazartesi günü Bursa'yı ve Gemlik'i ziyaret edecek. Türkiye'nin çok önemli bir yatırımının daha temelini atacağız. 'Türkiye Yüzyılı'nın başka bir nişanesinin temelini atacağız. Türkiye'nin ilk batarya fabrikasının temellerini atacağız.” ifadelerini kullandı.

Ekonomiye önemli katkı

Bu yatırım için Togg ile Farasis’in bir araya geldiğini ifade eden Bakan Varank, “Türkiye'nin ilk batarya fabrikasının temellerini atacağız. Bu teknoloji, Türkiye'ye önemli kabiliyetler kazandıracak. Ülkemiz ekonomisine önemli katkılar sağlayacak. İstihdam anlamında da Bursa'ya ve Türkiye'ye önemli bir getirisi olacak.” diye konuştu.

 Katma değerli üretim

Bakan Varank, katma değerli üretimin, katma değerli kalkınmanın anahtarının, bu tip yatırımlardan geçtiği kaydederek “Şimdiye kadar olduğu gibi de, bundan sonra da bu yatırımlara devam edeceğiz. Bursa gibi önemli bir sanayi şehri, bu yatırımlardan da nasibini fazlasıyla alacak. Burada yaptığımız yatırımlar sadece bu şehri değil tüm Türkiye'yi kalkındıracak.” şeklinde konuştu.

 Batarya hücreleri üretilecek

Togg’un Gemlik'teki üretim üssünün yanında 607 bin metrekarelik bir alanda kurulacak olan Siro Batarya Geliştirme ve Üretim Kampüsü’nün 2024 yılı sonunda tamamlanması planlanıyor. Hücre, modül ve paket üretimlerinin yapılacağı kampüste son nesil, yüksek enerji yoğunluğuna sahip batarya hücreleri üretilecek.

Entegre enerji depolama merkezi

Türkiye, Siro Batarya Geliştirme ve Üretim Kampüsü ile bu alanda Avrupa ve Orta Doğu’nun önemli bir entegre enerji depolama merkezi haline gelecek. Böylece Türkiye, az sayıda ülkede bulunan hücre geliştirme ve üretme yetkinliğine sahip olacak.

 Fikri mülkiyeti Siro’da

2031 yılı itibarıyla üretim kapasitesi yıllık 20 GWs'e ulaşacak olan Siro, geliştirdiği tüm ürün ve çözümlerin fikri mülkiyetine sahip olacak. Siro, Türkiye’nin yanı sıra çevre ülkelere de endüstriyel uygulamalar, deniz taşıtları, yenilenebilir enerji için sabit enerji depolama hizmetleri verecek.

Hibya Haber Ajansı

 

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu