Avondan düzenli meme kontrolüne davet ediyor

Avon’un 2023 Global Boob Census Anketi’ne katılan kadınların üçte biri yıllık meme kontrolü için sağlık uzmanına gitmiyor. Meme kontrolünü gerçekleştiren kadınların da dörtte birinden fazlası iki yıl veya daha uzun süre tıbbi muayeneleri ertelediğini belirtiyor. Kadınların 10’da birinden fazlasının ise kendi yaşlarında düzenli meme kontrolü önerilmesine rağmen, bir sağlık uzmanına hiç gitmediği görülüyor. Kadınların dörttte biri ise elle muayene ile kanser belirtisini fark edebileceklerinden emin değil. Meme Kanseri farkındalık hareketinin 30’uncu yılını kutlayan Avon, ‘Farkındaysak Güçlüyüz’ diyerek kadınları meme sağlığı hakkında daha açık konuşmaya teşvik ediyor. 

 

Küresel güzellik markası Avon, dünya çapında başlattığı meme kanseri ile mücadele hareketinin 30’uncu yılında,  ‘Farkındaysak Güçlüyüz’ diyerek farkındalık çalışmalarına devam ediyor. Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 7 ülkede farklı yaş aralıklarındaki kadınlara yönelik bir anket gerçekleştiren Avon, sağlık kuruluşlarına giderek ya da elle muayene ile düzenli meme kontrolünün önemine vurgu yapıyor. 

Avon’un araştırması, meme kanseri hakkında konuşulmasını sağlamak için hâlâ yapılacak çok iş olduğunu gösteriyor. Kadınları ve kız çocuklarını uzun vadeli sağlığına öncelik vermeleri için gereken bilgi ve farkındalıkla donatmak amacıyla genç yaşlardan itibaren meme sağlığı hakkında tartışmaya yönlendiriyor. 

Kadınların dörtte biri rutin muayeneleri erteliyor

Avon’un Boob Census araştırmasına göre; kadınları üçte biri (%32), memelerini yılda bir kez sağlık uzmanına kontrol ettirmiyor. Bir sağlık uzmanı tarafından meme kontrolü gerçekleştirilen kadınların dörtte biri ise (%28), sonraki muayeneyi iki yıl veya daha uzun süre erteliyor. Yüzde 14’ü de yaşlarında düzenli meme kontrolü önerilmesine rağmen bir sağlık kuruluşuna hiç gitmediğini belirtiyor. Son bir yıl içinde rutin meme kontrolüne gitmeme nedenleri sorulduğunda, katılımcıların dörtte biri (%22) randevu almayı unuttuklarını, beşte biri (%16) ise rutin kontrolün kendileri için uygun olduğunu bilmediklerini söylüyor. Her 10 kişiden biri (%14) meme kanserinden etkilenmek için çok genç olduğunu düşünürken, benzer bir oran da (%13) randevuya gelemeyecek kadar endişeli olduğunu belirtiyor.

 Elle muayene ile fark edileceğine inanmıyorlar

Avon’un araştırmasında, ayrıca kadınların kendilerinin de meme kontrolü yapmalarının önemine işaret ediliyor. Araştırmaya göre; kadınların dörtte biri (%23), kendi başlarına meme kontrolü yapmaları halinde meme kanseri belirtisini fark edebileceklerinden emin değil. %7’si meme sağlığı veya meme kanseri hakkında hiç eğitim almamış. Meme sağlığı ve meme kanseri hakkında nereden bilgi edindikleri sorulduğunda, katılımcılar aile hekimi/sağlık uzmanı (%40), online araştırma (%32), TV (%24), ebeveyn/veli (%26) ve okul/yüksekokul/üniversite (%15) şeklinde yanıt veriyor. 

TikTok ve sosyal medyanın farkındalığa etkisi büyük

Ankete katılan 14-17 yaş arası genç kızların beşte birinden fazlası (%22) meme sağlığını arkadaşlarıyla konuşmaktan rahatsızlık duyduklarını, çünkü bu konuda konuşmaktan utandıklarını (%33) ve bunun özel bir konu olduğunu düşündüklerini (%48) ifade ediyor. Avon’un araştırması, genç kızların neredeyse beşte birinin (%18) meme sağlığını aile üyeleriyle tartışmaktan rahatsızlık duyduğunu gösterirken, bunun ‘utanç verici’ (%40) ve ‘özel’ (%33) olduğunu düşündükleri ifade ediliyor. Genç kızların yarısından fazlası (%63) okulda meme sağlığı hakkında bir şey öğrenmediklerini belirtiyor. Meme sağlığı hakkında eğitim alan kızlar, temel bilgi kaynaklarının aile üyeleri (%51) olduğunu söylüyor.   TikTok dahil olmak üzere sosyal medya platformları, gençlerin üçte biri (%33) için meme sağlığı farkındalığında önemli bir rol oynuyor ve neredeyse dörtte üçü (%72) sosyal medyada karşılaştıklarında meme sağlığı farkındalığı mesajlarına dikkat etme olasılığının daha yüksek olduğunu ifade ediyor.

Her yedi kadından birine yaşamları boyunca meme kanseri teşhisi konduğu ve erken teşhisin kritik önem taşıdığı Meme Kanseri Farkındalık Ayında Avon, #BoobLove etiketiyle çalışmalarını sosyal medyada da sürdürüyor. Avon toplumu aylık rutinlerinin bir parçası olarak vücutlarını kontrol ederek, kanserle bağlantılı olabilecek herhangi bir değişikliği tespit etmeyi kolaylaştırmak için vücutlarında neyin normal olduğunun farkına varmalarına yönelik teşvik ediyor.  

‘Deneyimlerimiz hakkında konuşarak yardımcı olabiliriz’

Avon CEO’su Angela Cretu konuyla ilgili olarak “Kadınlar olarak hepimiz çok yoğun bir yaşam sürdürüyoruz ve kendimize bakmayı unutmak çok mümkün.  Meme sağlığımızı düşünmeyi kendimize ve sevdiklerimize borçluyuz.  Meme kanseri söz konusu olduğunda, farkındalık ve erken teşhis hayat kurtarır. Konuyu açarak ve deneyimlerimiz hakkında konuşarak farkındalığı artırıyor ve engelleri yıkarak daha fazla kadının kendi sağlıkları için adımlar atmasını sağlıyoruz. Sağlık uzmanları, eğitimciler ve dünyanın dört bir yanındaki yardım kuruluşu partnerlerimizle işbirliği yaparak, genç yaşlardan itibaren kadınlara nelere dikkat etmeleri gerektiğini ve herhangi bir endişeleri olduğunda nasıl yardım isteyeceklerini bilmeleri konusunda ilham vermeye yardımcı olabiliriz. Milyonlarca Temsilcimizi, onların müşterilerini ve topluluklarını memelerini sevmeleri için yönlendireceğiz” dedi.

Avon, meme kanseri söz konusu olduğunda hiçbir kadının bilinçsiz kalmamasını sağlamayı amacıyla 30 yılı aşkın bir süredir çalışmalarını sürdürüyor. Dünya çapında meme kanseri vakalarına yönelik 951 milyon dolar bağışta bulunan Avon, bugüne kadar 180 milyon kadının bilgi almasını sağlayarak, dünya çapında 17 milyon kadına da meme taraması için fon sağladı.
MHA

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu